6 mega zdrowych przypraw, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni
Przyprawy służą nam głównie do tego aby nasz obiad czy kolacja smakowały wyśmienicie. Czasem nie zdajemy sobie nawet sprawy, że mają one ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przyprawiając przygotowywane danie możemy przy okazji uniknąć wielu chorób lub nawet je wyleczyć. Oto kilka przypraw mających najsilniejsze działanie prozdrowotne:
Kurkuma – przyprawa ta została uznana przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów (National Cancer Institute) za silny naturalny środek przeciwnowotworowy. Ponadto kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, żółciopędne, oczyszczające, diuretyczne, antymutagenne i tonizujące.Kurkuma zmniejsza wszelakie zapalenia w organizmie, ochrania organizm przed zatruciami metalami ciężkimi a także zapobiega a nawet cofa chorobę Alzheimera. Przyprawa ta wymiata z organizmu wolne rodniki, zapobiega zlepianiu się płytek krwi, poprawia krążenie, przyspiesza gojenie się owrzodzeń przewodu pokarmowego, oczyszcza krew oraz zwalcza egzemy skórne.
Imbir – Ułatwia trawienie i leczy wzdęcia, łagodzi mdłości, zmniejsza agregację płytek krwi czyli chroni przed tworzeniem się zakrzepów, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom. Imbir jest doskonały w leczeniu migren – zmniejsza ich częstotliwość i łagodzi ataki. Imbir działa doskonale na obrzęki i infekcje. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, gdyż poprawia ukrwienie mózgu. Szczypta imbiru dodanego do porannej kawy niweluje jej szkodliwe właściwości ! No i ciekawostka: Imbir w tropikalnej Azji stosowany jest jako afrodyzjak 🙂
Czosnek – ma działanie odmładzające i stabilizujące wszystkie funkcje organizmu, zapobiega cukrzycy, nadciśnieniu i otyłości. Ponadto jest niezastąpiony przy leczeniu wrzodów żołądka, grzybic, owrzodzeń podudzi, niedokrwistości, bezsenności, zapalenia stawów, dolegliwości skórnych, chorób układu krążenia, alergii, zatrucia metalami ciężkimi, chorób pęcherza moczowego, nadmiernej fermentacji i gnicia w jelitach, stanów kurczowych jelit. Poza tym czosnek jest idealnym lekiem na zapalenie oskrzeli. Doskonale radzi sobie w walce z bakteriami i wirusami jak również ma zdolności niszczenia komórek nowotworowych. Czosnek powinno się jeść nie tylko w przypadku wystąpienia choroby ale profilaktycznie po jednym ząbku dziennie.
Cynamon – ta smaczna przyprawa stosowana jest w walce z przeziębieniami, wzdęciami, nudnościami oraz biegunkami. Cynamon dodaje energii i witalności, poprawia krążenie i rozgrzewa organizm. Jest doskonałym źródłem manganu, żelaza i wapnia. To kolejna przyprawa sprawdzająca się w walce z nowotworami – czego dowiedli naukowcy z US Department of Agriculture w stanie Maryland. Cynamon w połączeniu z miodem przynosi ulgę bolącym stawom już po tygodniu stosowania. Ma także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Poprawia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki mają więcej tlenu i składników odżywczych a co za tym idzie lepsza pamięć, koncentracja i wzrok.
Kolendra – przez chińczyków uważana za przyprawę dającą nieśmiertelność. Posiada właściwości przeciwzapalne, poprawia trawienie oraz ma właściwości lecznicze przy takich schorzeniach jak: ospa, biegunka, choroby skóry, zapalenie spojówek i ogólne problemy z oczami, zaburzenia poziomu cukru we krwi, reumatyzm, bezsenność, bóle głowy, bóle mięśni, osteoporoza, zatrucie pokarmowe, owrzodzenia jamy ustnej, niedokrwistość, zaburzenia miesiączkowania. Kolendra ma niesamowite właściwości usuwania rtęci, kadmu, ołowiu i aluminium z organizmu. Dr Yoshiaki Omura opublikował na łamach pisma „Acupuncture & Electro-Terapeutics Research” wyniki badań, które pokazały, że osoby spożywające codziennie kolendrę wydalali z moczem duże ilości tych metali ciężkich. Kolendra posiada również właściwości przeciwgrzybicze i okazała się skuteczna w zwalczaniu candidy. Dodatkowo przyprawa ta zawiera substancję o nazwie koriandrol, która stosowana jest w leczeniu raka wątroby.
Chrzan – przede wszystkim chrzan trzeba pochwalić za dużą zawartość witamin i minerałów. Są to: witamina C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Chrzan pełni rolę naturalnego antybiotyku, spokojnie zwalczy przeziębienie, zapalenie zatok i oskrzeli. Jako okład doskonale sprawdza się w reumatoidalnym zapaleniu stawów, zapaleniu nerwu kulszowego oraz skazie moczanowej. Najważniejsze jednak, że posiada właściwości antynowotworowe dzięki zawartości glukozynolany, które rozpadają się na izotiocyjaniany a te z kolei sprzyjają ograniczeniu występowania raka pęcherza, płuc, przełyku i żołądka.
Przyprawy te posiadają niezwykłą moc, warto zatem dodawać je do zup, sosów czy sałatek. Nie dosyć, że nadadzą przyjemnego smaku to zadbają o nasze zdrowie !!!