fbpx
owoce

Truskawka – super owoc !

Truskawki to jeden z najsmaczniejszych, najzdrowszych, najbardziej odżywczych, najmniej kalorycznych owoców jakie można dostać na świecie.

Korzystajcie z tak niestety krótkiego sezonu na te owoce, bo:

Wystarczy 10 sztuk tego owocu aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na sole mineralne i witaminy. Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze a ponadto sporo potasu, mnóstwo witamin B1 i B2, makro- i mikroelementów, kwasu foliowego i błonnika. Pod względem zawartości związków fenolowych oraz przeciwutleniaczy zajmują drugie miejsce pośród owoców – tuż za śliwką.

MTAyNHg3Njg,11979069_11979008

 

W ich skład wchodzą związki zapobiegające nowotworom i chorobom serca – flawonoidy, antocyjaniny, kwas elagowy, kwercetyna, katechina oraz kemferol.

Starożytni Rzymianie mawiali, że truskawki łagodzą objawy melancholii, omdlenia, stany zapalne, gorączkę, infekcje gardła, kamienie w nerkach, nieprzyjemny oddech, atak podagry, choroby krwi, wątroby oraz śledziony.

Dr Fuhrman stworzył tzw skalę ANDI, która oceniała gęstość odżywczą produktów. Truskawka dostała 182 punkty w tej skali – nikomu to nic nie mówi, więc dla porównania podam, że jabłko otrzymało punktów 53 !

Potencjał antyoksydacyjny truskawek w porównaniu do innych owoców i produktów to odpowiednio : od 2 do 11 razy większy niż jabłka, winogrona, pomarańcze, gruszki, kiwi oraz 10 razy większy niż wszelakie warzywa (średnio) i 40 razy większy niż zboża !!!

Naukowcy z Harvardu odkryli, że truskawki chronią przed wieloma odmianami nowotworów. Wyciąg z liści truskawek, tzw szypułek znacząco uszkadza komórki białaczki – wykazało to badanie in vitro. Inne badania wykazały, że wyciąg z tych owoców poważnie wpływał na zahamowanie rozwoju komórek raka piersi i okrężnicy.

Badanie na kulturach komórek nowotworowych wykazało, że truskawki liofilizowane hamują rozwój dwóch typów nowotworu szyjki macicy.

Truskawki blokują enzymy, które odpowiadają za stany zapalne w organizmie.

Na podstawie badań stwierdzono również, że zjadanie ośmiu truskawek dziennie przez okres 8 tygodni obniżało poziom homocysteiny, związku przyczyniającego się do zawału serca.

Sezon na truskawki jest krótki więc warto jest je zamrażać i cieszyć się ich właściwościami również zimą, tym bardziej, że mrożenie pozbawia je witamin i minerałów jedynie w śladowej ilości.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge