«

»

Wrz 14

Najniebezpieczniejszy zamiennik cukru – syrop fruktozowo glukozowy

Słodzik produkowany z kukurydzy nazywany również syropem kukurydzianym w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest częściej od innych słodzików. Niemal wszędzie. Używa się go do słodzenia napojów gazowanych, ciastek, zup, jogurtów, dressingów do sałatek, keczupu, musztardy, masła orzechowego, a nawet piwa. Jednym słowem niemalże wszystkie przetworzone produkty dosładzane są syropem fruktozowo glokozowym. Jest to niestety jeden z najniebezpieczniejszych i szkodliwych dodatków spożywczych jaki kiedykolwiek został stworzony na ziemi ! Badania wykazały, że wchodzi on w reakcję z kluczowym enzymem dostarczającym miedź narządom wewnętrznym ludzkiego ciała. Powoduje to u wielu osób niedobór miedzi, a to z kolei ma niekorzystny wpływ na serce, jądra, trzustkę, wątrobę – tu powoduje jej marskość oraz stan zapalny. Upośledza również wiele innych narządów i układów. Wątroby zwierząt karmionych pożywieniem o dużej zawartości fruktozy przypominały wątroby alkoholików ! Charakteryzowały się martwymi komórkami i bliznami.

Przeprowadzone badania na jedenastu napojach gazowanych i niealkoholowych wykazały, że zawierały one bardzo wysoki poziom reaktywnych karbonylów. Są to składniki, które towarzyszą niezwiązanym cząsteczkom glukozy i fruktozy i niezwykle łatwo wchodzą w reakcje z innymi substancjami. Powodują one uszkodzenia tkanek co zostało potwierdzone badaniami ogłoszonymi na forum Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego już w 2007 roku. Naukowcy opierając się na tych danych doszli do wniosku, że jedna puszka napoju gazowanego zawiera pięć razy więcej reaktywnych karbonyli, niż znajduje się we krwi dorosłej osoby chorującej na cukrzycę !

Pancake or maple syrup isolated on a white background

 

Nie wspomnę już o tym – choć właśnie wspominam 🙂 – że syrop fruktozowo glukozowy przekształca się w tłuszcz szybciej niż każdy inny cukier. Potęguje to dodatkowo spożycie go w płynie czyli właśnie napoje.

Co jeszcze ? Syrop ten jak już wcześniej wspomniałam produkowany jest na bazie kukurydzy, a jak wiemy kukurydza w większości to wytwór GMO. Ujawniono również, że syrop ten zawiera znaczne ilości rtęci. Zatem nic dodać nic ująć jak tylko prosić Was abyście unikali go jak zarazy – bo to jest zaraza ! Wystrzegajcie się tanich, przetworzonych produktów, gdyż cena jaką Wam przyjdzie później zapłacić będzie naprawdę wysoka !

Na koniec napiszę Wam ciekawostkę. Usiądź zanim spadniesz z krzesła. To a propo innych słodzików. Naukowcy, którzy tworzyli aspartam i sacharynę zrobili to przypadkiem robiąc eksperymenty nie mające nic wspólnego z jedzeniem. Tak sobie spróbowali i jakoś ten słodki smak przypadł im do gustu. Natomiast Ci, którzy tworzyli sukralozę znaną pod nazwą splenda, pierwotnie próbowali wyprodukować środek owadobójczy. Dali jednemu z asystentów (normalnie jakiś super mózg z niego ewidentnie musiał być) aby ten składnik sprawdził, a ten tępa pała, przesłyszał się i go spróbował …. reszty się domyślacie 🙂 …. posmakowało 🙂 i teraz my to zjadamy we wszelakich produktach. Ładnie co?

Słuchajcie, żadne słodziki nie nadają się do jedzenia, żadne nie są odpowiednie by zastąpić Wam cukier, wszystkie związane są z zachorowalnością na raka. Jedynym takim środkiem w sumie jest Stewia – bezpieczna, trzysta razy słodsza od cukru a nie zawierająca kalorii i dodatkowo najmniej przetworzona.

Resztę omijaj szerokim łukiem. Pamiętaj : jeśli coś pochodzi z probówki, nie nadaje się do jedzenia !

 

 

źródło: Nora Gedgaudas „Pierwotne ciało pierwotny umysł”

 

Inni użytkownicy przeczytali również

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge