«

»

Wrz 11

Tyrania tłuszczów trans – dlaczego powinniśmy ich unikać ze wszystkich sił ?

Tłuszcze trans powstają ze skomplikowanego, nienaturalnego chemicznego procesu. Podczas jego powstawania większa część tłuszczu, która składa się z olejów wielonienasyconych, zostaje połączona z jonami niklu i wodoru, a do tego odrobiną wybielacza i barwnika. Całość poddaje się oczyszczaniu parą. Cały ten zawiły proces przeprowadzany jest po to, by zmienić skład chemiczny oleju w coś przypominającego tłuszcz nasycony. Dzięki niemu producenci mogą maksymalnie wydłużyć termin przydatności do spożycia.

Tym sposobem rodzi się oszust, który nawet w jednej kropli nie przypomina swoich naturalnych kolegów. To rodzaj sztucznie nasyconych, utwardzonych, lub częściowo utwardzonych tłuszczów wyprodukowanych z oleju roślinnego (najczęściej używanym olejem do takiej obróbki jest olej z rzepaku lub soi).

Oto lista niektórych spośród wielu innych negatywnych skutków jego spożycia:

– podnosi stężenie lipoproteiny (A) powodującej miażdżycę

– zwiększa poziom insuliny we krwi w odpowiedzi na glukozę, co powoduje

zwiększone ryzyko zachorowalności na cukrzycę

– zmniejsza zdolność czerwonych krwinek do reagowania na insulinę

– zmniejsza ilość tłuszczu w mleku kobiet karmiących oraz jednocześnie zwiększa

stężenie tłuszczów trans. Powoduje to zmniejszenie ostrości widzenia u

niemowląt.

– zmniejsza masę urodzeniową u noworodków

– zmniejsza stężenie testosteronu

– zwiększa liczbę nieprawidłowo zbudowanych plemników

– potęguje szkodliwe skutki niedoboru niezbędnych kwasów tłuszczowych

– upośledza działanie enzymów związanych z błonami komórkowymi

– powoduje zmiany w aktywności ważnego układu enzymów metabolizujących

rakotwórcze substancje chemiczne, narkotyki i leki

– nasila formowanie się wolnych rodników

– wykazano związki między spożyciem kwasów tłuszczowych trans a astmą

– naukowcy z Danii opublikowali w marcowym numerze „The Lancet” w 2001 roku,

że kwasy tłuszczów trans okazały się odpowiedzialne za wzrost przypadków

chorób serca. Obliczono, że w przypadku, kiedy tłuszcze trans dostarczają 2 %

energii, następuje zwiększenie ryzyka choroby serca o 25 %.

DO DIABŁA Z NIMI !!!

Absolutnie nie powinny one występować w naszej diecie !!! Kompletnie ! Zero !

Omega 3,6,9 w jednej kapsułce

OMEGA 3,6,9 w jednej kapsułce

.

 

Gdzie je można znaleźć? Oczywiście np. margaryna – fuj ! oraz inne mazidła do smarowania, kostki tak często używane do zup z tłuszczu roślinnego, wszystkie gotowe przekąski, frytki, ciasteczka i wszelakie wypieki. Niektóre wyroby mają oznaczenie, że takowych tłuszczów nie zawierają, lecz to nie jest prawdą, bo np. popcorn przeznaczony do robienia w mikrofali je zawiera a często oznaczony jest, że nie.

Dalej rzecz jasna z takich tłuszczy korzystają WSZYSTKIE lokale z fast foodami – omijaj je szerokim łukiem. Każdy olej rzepakowy i sojowy kupiony w markecie o ile nie jest oznaczony jako „z pierwszego tłoczenia, organiczny czy tłoczony na zimno” – choć do tych dwóch kolegów mam wątpliwości nawet przy takim zapisie. A skoro już jesteśmy przy oleju rzepakowym to badania na zwierzętach wykazały, że powoduje on patologiczne zmiany w sercu, a zarówno rzepakowy jak i sojowy nie zawierają omega 3, gdyż to właśnie te kwasy tłuszczowe podlegają uwodornieniu i są usunięte z olejów stojących na półkach sklepowych z powodu krótkiego terminu przydatności do spożycia i podatności na jełczenie.

A teraz jeszcze porównanie: tłuszcze trans vs nasycone (dane z wykładu wygłoszonego przez dr Mary Enig w National College of Naturopathic Medicine w październiku 2001):

– tłuszcze nasycone podnoszą poziom dobrego cholesterolu, a tłuszcze trans

obniżają go

– tłuszcze nasycone obniżają stężenie lipoprotein (A) powodujących miażdżycę, a

tłuszcze trans je podnoszą

– tłuszcze nasycone konserwują kwasy tłuszczowe omega 3, a tłuszcze trans

powodują, że te kwasy znikają

– tłuszcze nasycone nie blokują wiązania insuliny, a trans odwrotnie

– organizm wykorzystuje niektóre tłuszcze nasycone do walki z wirusami,

bakteriami i pierwotniakami oraz do wzmocnienia układu odpornościowego,

natomiast tłuszcze trans zakłócają jego funkcjonowanie.

Brońcie się rękami i nogami przed tłuszczami trans, gdyż powodują naprawdę wiele złego w naszych organizmach !!!

 

 

 

źródło: Nora Gedgaudas „Pierwotne ciało, pierwotny umysł”

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge