«

»

Lip 19

Cukinia i jej wspaniałe właściwości zdrowotne, oczyszczające i odchudzające

Cukinia – wspaniałe warzywo cieszące się coraz większą popularnością, zwane również kabaczkiem. Czy to zielona czy to żółta posiada mnóstwo witamin, minerałów i wykazuje korzystne właściwości dla zdrowia.

Cukinia jest lekkostrawna i małokaloryczna, 100 gram zawiera tylko16 kcal, zatem dla osób odchudzających się idealna, tym bardziej, że można ją jeść na surowo, można smażyć, można piec, można grillować i w każdej postaci jest przepyszna.

Cukinia zawiera:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • cynk
  • witamina C
  • witamina B1
  • witamina B2
  • witamina B3
  • witamina B6
  • witamina E
  • witamina K
  • witamina A
  • kwas foliowy

To naprawdę bogactwo. A jej dodatkową zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.

 

 

Zawartość wymienionych witamin i minerałów wpływa na to, że cukinia zapobiega zakwaszeniu organizmu – ma działanie alkalizujące. Powinni spożywać ją osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka, zgagę lub nadkwasotę. Ponadto ma korzystny wpływ na procesy trawienne.

Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, zatem jest doskonałe dla osób z cukrzycą.

W cukini występuje luteina i zeaksantyna, a te chronią siatkówkę oka i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Zawartość witamin z grupy B powoduje, że cukinia pomaga w prawidłowej pracy układu nerwowego.

Cukinia ma działanie moczopędne, zatem przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Potas natomiast powoduje, że w organizmie nie zatrzymuje się woda.

Zawartość witaminy C wzmacnia organizm oraz redukuje infekcje, a jej działanie antyoksydacyjne pomaga walczyć z wolnymi rodnikami.

Cukinia ma działanie antynowotworowe w szczególności jeśli chodzi o żołądek, trzustkę, jelito grube oraz jamę ustną. Jest zbawienna podczas leczenia wrzodów żołądka oraz dwunastnicy.

Zawartość kwasu foliowego sama przez się mówi, że powinny zajadać się nią kobiety w ciąży. Natomiast ogółem wpływa dobroczynnie na stan włosów, skóry i paznokci.

Korzystajcie więc z tych korzyści zdrowotnych jakie płyną ze spożywania cukini i fajnie że jest ona dostępna przez cały rok.

1 komentarz

  1. Renata78

    Cukinie są nie tylko zdrowe, ale i wybitnie smaczne. Zarówno same w sobie (cukinia z grilla <3), jak i w formie takich łódeczek na farsz. Od kiedy zagościły w naszym menu nie wyobrażam sobie kuchni bez cukinii.
    Renata78 ostatnio opublikował…Kompendium wiedzy o cellulicie – przyczyny i rodzaje cellulitu, kosmetyki oraz zabiegi redukujące cellulitMy Profile

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge