«

Maj 09

Syrop klonowy – doskonały zastępca cukru z korzyściami dla zdrowia

Syrop klonowy zwany kanadyjskim płynnym złotem pozyskiwany jest z soku z drzewa klonowego. Do otrzymania 1 litra gotowego syropu trzeba zebrać ponad 40 litrów soku z drzewa.

Syrop jest gęstawy i ma aromatyczny, słodki smak. Doskonale nadaje się na zamiennik cukru, gdyż poza fajnym smakiem ma jeszcze korzystne dla zdrowia właściwości.

Oryginalny syrop klonowy nie zawiera konserwantów ani barwników a ponadto zawiera witaminy z grupy B (ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, kwas foliowy). Ponadto zawiera również składniki mineralne takie jak: wapń, potas, mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk, selen. Selen jest również źródłem antyoksydantów oraz przeciwutleniaczy. Jeśli chodzi o te drugie to w 80 gramach syropu, tj w 1/4 szklanki jest ich tyle ile w porcji brokułów, jabłek czy bananów.

Przeprowadzone badania wykazały, że syrop klonowy zawiera 54 korzystne związki, które działają przeciwnowotworowo i antybakteryjnie.

Jeśli chodzi o działanie przeciwnowotworowe to zauważono, że syrop klonowy hamuje namnażanie komórek rakowych szczególnie w przypadku raka płuc, prostaty, piersi, okrężnicy i mózgu.

Co więcej:

  • zapobiega miażdżycy
  • zapobiega mikrouszkodzeniom naczyń krwionośnych
  • obniża ciśnienie krwi
  • poprawia czynności wątroby

badania przeprowadzone w Tokio potwierdzają, że już po kilku dniach stosowania

syropu klonowego obniżają się enzymy wątrobowe LDH, ALT, AST

  • wspomaga leczenie przeziębień i grypy

naukowcy udowodnili, że syrop klonowy zwiększa skuteczność antybiotyków,

ponadto fenole w nim zawarte wzmacniają ponad dziesięciokrotnie działanie

antybiotyków stosowanych w walce z bakteriami Escherchią Coli, która wywołuje

choroby układu pokarmowego, bakterii Proteus, która powoduje infekcje układu

moczowego, jak również z pałeczką ropy błękitnej

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje syropu klonowego: o barwie jaśniejszej i o barwie ciemniejszej. Im syrop później zebrany tym barwa jest ciemniejsza. Różnią się w zasadzie tym, że ten jaśniejszy jest bardziej delikatny w smaku.

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge