«

Lip 21

Co oprócz wody kryje w sobie arbuz ?

Mamy aktualnie sezon na arbuzy, są w każdym sklepie i w dobrej cenie. Chętnie je zajadamy, gaszą pragnienie i są słodkie.

Arbuz składa się w ponad 90 % z wody więc jest mało kaloryczny, w 100 gramach znajduje się tylko 37 kalorii. Pomimo tego, że jest to większości woda cieszy się również zawartością składników odżywczych (choć w niewielkich ilościach). A są to:

  • sód

  • potas

  • wapń

  • miedź

  • żelazo

  • fosfor

  • mangan

  • witamina E

  • witamina A

  • witamina C

  • witamina B5

  • beta karoten

źródło: Watermelon.Shallow dof.

Ponadto arbuz zawiera dwa cenne związki: cytrulina i lipoken

Cytrulina znajduje się głównie w białej części arbuza znajdującej się przy skórze. W naszym organizmie zamienia się ona w niezbędny nam aminokwas – argininę. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne. Aminokwas ten jest również zbawienny dla płuc, nerek, wątroby, a także ułatwia gojenie się ran.

Cytrulina ma udowodnione działanie antykataboliczne, oznacza to, że chroni tkankę mięśniową przed jej rozpadem i niszczeniem, oraz zmniejsza intensywność tzw. zakwasów.

Lipoken natomiast jest silnym antyoksydantem, który przekształca się w beta – karoten a następnie w witaminę A. Lipoken ma działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca a także zapobiega powstawaniu nowotworów.

Arbuz ponadto dodaje energii, wspomaga koncentrację, przyspiesza trawienie, polepsza jakość snu i ułatwia zasypianie. I ciekawostka: arbuzy świetnie radzą sobie z kacem 🙂

A pestki ? Właśnie, poza miąższem w arbuzie właściwości lecznicze maja również pestki. Zawierają one 30 % białka i 50% tłuszczu i ogółem mają więcej właściwości zdrowotnych niż sam miąższ. Badania wykazały działanie antybakteryjne i antygrzybiczne pestek arbuza.

Mimo, że arbuz to prawie sama woda ma właściwości zmniejszające biegunki. Jeszcze inne badania wykazały, że arbuzy mają właściwości przeciwzapalne a także wspomagają leczenie chorób prostaty.

Warto zajadać się nimi póki sezon i nie są drogie.

Arbuza można jeść nie tylko w kawałku samego, ale można w kostkę dodać do sałatki, np. takiej greckiej z fetą, połączenie tych smaków jest doskonałe.

Można używać do koktajli np.:

  • dwa duże plastry arbuza

  • szklanka malin

  • 100 ml wody

  • garść liści mięty

  • sok z 1/2 cytryny

Składniki zblendować, mniam… a jeszcze po dodaniu kilku kostek lodu to prawdziwe orzeźwienie w upalne dni …

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge