fbpx
CHOLESTEROL,  choroby,  zawały i udary,  zdrowie

Obniż cholesterol w kilka dni

Czy to prawda, że jednorazowo spożyta porcja orzechów brazylijskich może obniżyć Twój cholesterol skuteczniej niż leki ? I w dodatku utrzymać go na obniżonym poziomie przez cały miesiąc ?

Brazylijscy badacze przeprowadzili eksperyment, co prawda tylko na 10 osobach, ale pokazał on niesamowity i niewiarygodny wynik. Osoby te dostały do 8 orzechów brazylijskich jednego dnia. Już nazajutrz okazało się, że spożycie 4 sztuk poprawiało poziom „złego” cholesterolu. Okazało się również, że poziom cholesterolu obniżał się już po 9 godzinach od ich spożycia o 20%. Co ciekawe, u tych osób zmierzono poziom cholesterolu po dwóch tygodniach, a potem po miesiącu i był on nadal na obniżonym poziomie. Można więc powiedzieć, że zjadanie 4 orzechów brazylijskich miesięcznie może utrzymać cholesterol na odpowiednio niskim poziomie. Nie radzę jednak objadać się tymi orzechami w celu uzyskania lepszego efektu, bo po pierwsze wcale taki nie będzie, a po drugie orzechy te zawierają dużo selenu i nadmierne spożycie mogłoby oznaczać jego przedawkowanie. Wystarczy jeden orzech dziennie aby dostarczyć ponad 100 % normy tego pierwiastka.

źródło: naturalnemetody.pl

A skoro już jesteśmy przy temacie selenu, to jest to bardzo korzystny pierwiastek, którego z drugiej strony nie powinno zabraknąć w naszym organizmie. Niedobory mogą powodować na przykład niedoczynność tarczycy. Selen chroni również przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stanów zapalnych. Pierwiastek ten spowolni proces starzenia, zapobiegnie chorobom serca, zapaleniu stawów, podniesie odporność a także zmniejszy ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Selen jest również doskonałym poprawiaczem nastroju 🙂 – badania wykazały, że im niższy jego poziom tym większa częstotliwość występowania depresji, lęku czy zmęczenia.

Dzięki orzechom brazylijskim zatem można obniżyć cholesterol a także za sprawą zawartego w nich selenu utrzymać w dobrym stanie swoje zdrowie.

Źródło: „Jak nie umrzeć przedwcześnie” Dr Michael H. Greger

Jeden komentarz

  • gregor

    Kiedyś miałem wysoki cholesterol,230 zjadłem chyba z 10 orzechów brazylijskich, ale nie poszedłem odrazu sprawdzić czy sie obniżył, dopiero po jakichś 3 tygodniach i wtedy był 190. Nie wiem czy to przez orzechy czy coś innego, ale może cos w tym jest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge