«

»

Paź 07

Pierzga pszczela i jej niesamowity wpływ na zdrowie

Pisałam już o miodzie i o pyłku pszczelim, został jeszcze jeden produkt od pszczół – pierzga. Jest ona wytwarzana z pyłku kwiatowego. Już podczas zbierania pyłek zostaje zwilżony śliną pszczelą i przeniesiony do ula. Tam w plasterkach przechodzi fermentację mlekową. Ta fermentacja ma wpływ właśnie na to, że jest on wartościowszym produktem niż pyłek. Spożywają go głównie pszczoła matka i młode. Zaobserwowano, że pszczoły które spożywają pierzgę żyją dłużej niż te spożywające pyłek.

Pierzga przewyższa pyłek pod względem składu i przyswajalności.

Zawiera witaminy i minerały:

  • wit C

  • wszystkie z grupy B

  • wit A

  • wit PP

  • wit K

  • wit E

  • wit D

  • wit H

  • magnez

  • żelazo

  • miedź

  • cynk

  • potas

  • fosfor

  • nikiel

  • selen

  • kobalt

Ponadto pierzga zawiera 25 aminokwasów, w tym egzogennych, czyli tych których organizm sam nie wytworzy i muszą być dostarczone z pożywieniem, m.in. metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina czy tryptofan.

Pierzga zawiera kwas rybonukleinowy oraz chlorogenowy.

Zawiera kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone oraz związki biologiczne czynne w tym polifenole. Zawiera flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe.

To jeszcze nie koniec, w pierzdze występują również enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza i laktaza.

Pierzga ze względu na swój bogaty skład i właściwości nazywana jest „pokarmem bogów”. Jeśli mowa o właściwościach to produkt ten hamuje rozwój nowotworów, wspomaga wchłanianie tlenu przez tkanki, wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia wątroby, przewlekłego zapalenia migdałków, jest pomocna w schorzeniach kardiologicznych czy niedokrwistości. Pierzga ma również super moc wymiatania z organizmu wolnych rodników.

Wzmacnia odporność organizmu, wzmacnia system nerwowy przez co jest zbawienna w stanach depresji, wspomaga pamięć i koncentrację, reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje poziom cholesterolu, ma działanie antymiażdżycowe, skutecznie oczyszcza wątrobę i działa na nią ochronnie, no i do tego działa odmładzająco, poprawia jędrność skóry i ją nawilża.

Pierzgę tak samo jak i pyłek najlepiej namoczyć w wodzie na noc a rano wypić, rozpuszczona wzmacnia swoje działanie. Jeśli chodzi o ilość to dziennie wystarczająca jest 1 stołowa łyżka pierzgi.

Jest to produkt w 100% bezpieczny i nie można go przedawkować.

 

.

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge