«

»

Sty 05

Palisz ? Zmniejsz doznane z tego powodu szkody

Palenie papierosów najlepiej po prostu rzucić – wiem, że nie jest to łatwe, dlatego chciałam Wam podać dwie konkretne metody, które chociaż po części zlikwidują negatywne skutki palenia.

Palenie papierosów niestety przyczynia się nawet do 90% wszystkich przypadków śmierci z powodu nowotworu płuc. Mężczyźni są bardziej zagrożeni tą chorobą, bo 23 razy, natomiast kobiety 13 razy bardziej narażone na raka płuc niż osoby niepalące.

Wyobraźcie sobie, że po rzuceniu palenia już po 20 minutach uspokaja się rytm serca i obniża ciśnienie krwi. W ciągu kilku tygodni poprawia się krążenie i praca układu oddechowego. Po kilku miesiącach odradzają się specjalne komórki oczyszczające płuca, które usuwają śluz i zmniejszają ryzyko infekcji. Po roku natomiast ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową spada o połowę ….

Dym tytoniowy zawiera związki chemiczne, które osłabiają system immunologiczny. W takim przypadku jesteśmy bardziej narażeni na choroby i zmniejsza się zdolność zwalczania komórek nowotworowych. Dym tytoniowy również uszkadza zawarte w komórkach DNA, a tym samym zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór.

No ale my tu jesteśmy na etapie palenia i poprawy skutków ubocznych …. więc konkrety :

Zostały przeprowadzone badania, podczas których poproszono od dawna palącą grupę osób aby zjadały jednego brokuła dziennie. Po 10 dniach porównano ich wyniki z wynikami osób, które nie jadały brokułów. U osób zajadających się tym warzywem odnotowano o 41% mniej mutacji DNA w krwiobiegu. Następnie, co zaskakujące, nawet gdy DNA tych osób poddano w warunkach laboratoryjnych działaniu dodatkowych szkodliwych substancji, materiał genetyczny ulegał zniszczeniu w znacznie mniejszym stopniu. Zatem brokuł uodparnia organizm na poziomie subkomórkowym.

Do brokuła dochodzą inne warzywa z rodziny kapustowatych, m.in. kalafior, brukselka, kapusta.

Kolejnym produktem jest kurkuma, znana przyprawa, która tak jak brokuł może zapobiegać niektórym uszkodzeniom spowodowanym przez dym tytoniowy.

Narodowy Instytut Raka od roku 1987 przeprowadził masę badań, które w efekcie dały wynik, że kurkumina zawarta w kurkumie jest obiecującym składnikiem jeśli chodzi o choroby nowotworowe.

Istnieją związki, które zapobiegają pierwotnym mutacjom zdrowych komórek w rakowe, inne znów hamują wzrost raka, a jeszcze inne zapobiegają przerzutom. I tu kurkumina okazała się mistrzem, gdyż działa we wszystkich trzech aspektach: zapobiega pierwotnym mutacjom, hamuje wzrost komórek nowotworowych oraz zapobiega przerzutom.

Ze względu na tak obiecujące działanie przyprawy przeprowadzono badanie na palaczach. Mutagenne substancje chemiczne u człowieka można zmierzyć poprzez skropienie jego moczem wyhodowanych odpowiednich bakterii. Bakterie jak wszystkie żyjące na ziemi organizmy posiadają DNA. Oczywiście, mocz ludzi niepalących podczas badania wywołał mniej mutacji DNA. Ale kiedy osobom palącym podawano kurkumę wskaźnik mutacji u tych osób spadł o 38 %. Podczas badania zażywali oni niecałą łyżeczkę kurkumy dodaną do posiłków w ciągu dnia.

Oczywiście, powyższe nie oznacza, że można sobie bezkarnie palić, zjadać codziennie brokuła i trochę kurkumy i problem z głowy. Oczywiście nie. Jednak Ci, którym ciężko pozbyć się tego nałogu powinni wziąć sobie do serca działanie warzyw kapustowatych i kurkumy i włączyć je na stałe do swojej diety.

 

Źródło: „Jak nie umrzeć przedwcześnie” Dr Michael H Greger Gene Stone

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge