«

»

Lis 17

Cebula – łzy zdrowia

Tak popularne warzywo jak cebula okazuje się nie dość doceniane a w większości przypadków używane od tak jako roślina kulinarna ale nie lecznicza. Dlatego też postanowiłam o niej napisać, tym bardziej, że okres jesienny jaki mamy aktualnie za oknami jest idealny aby wykorzystać jej cudowne właściwości.

cebula

Cebula zawiera substancje zbliżone pod względem chemicznym do substancji zawartych w czosnku. Zawiera ona siarkę, fosfor, magnez, wapń, cynk, krzem, miedź, oraz zestaw witamin: A, B, C, PP, K. Bogato, jakby nie patrzeć 🙂

Miedź niezbędna jest do regeneracji tkanki płucnej. Żelazo do tworzenia hemoglobiny krwinek czerwonych. Krzem i wapń do budowy i wzmocnienia kości. Fosfor i lecytyna do sprawnego funkcjonowania szarych komórek mózgu. Organiczne związki siarki do wzmocnienia struktury kolagenu paznokci i włosów.

W cebuli znajdują się glikozydy flawonowe oraz inne związki, które mają właściwości detoksykacyjne, bakteriobójcze i przeciw-pasożytnicze. Cebula generalnie wywiera korzystny wpływ na cały układ pokarmowy: pobudza apetyt oraz wspomaga trawienie. Działa również żółciopędnie, żółciotwórczo i moczopędnie.

Zestawienie tartej cebuli wraz z tartym jabłkiem przeciwdziała miażdżycy.

Sok z cebuli obniża ciśnienie oraz stężenie glukozy we krwi. Działa wykrztuśnie na układ oddechowy. Przy suchym kaszlu i zapaleniu oskrzeli sok z cebuli wraz z miodem jest doskonałym lekarstwem.

Sok i miazga są także doskonałe w przypadku:

– wszelakich ran

– oparzeń

– odmrożeń

– owrzodzeń

– urazów

– gośćca

– wysypki

– odcisków

– brodawek

– piegów

– trądziku

Osoby z chorymi nerkami, sercem lub wątrobą powinny ograniczyć spożywanie cebuli. Natomiast podczas przygotowywania surówek czy sałatek z cebulą nie należy dodawać octu, ponieważ kwas octowy utrudnia jej trawienie.

Okłady z miazgi lub soku z cebuli powodują dodatkowe zaczerwienienie skóry, zatem w przypadku ran, czyraków, ropni, owrzodzeń itd. okłady takie można robić z cebuli ugotowanej lub upieczonej. Nie traci ona wówczas swoich właściwości bakteriobójczych natomiast nie wywołuje przekrwienia skóry.

Korzystajcie szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Cebulkę można przecież wykorzystać niemalże w każdym daniu.

 

.

Inni użytkownicy przeczytali również

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge