fbpx
depresja,  niepłodność,  PMS,  przyprawy,  rośliny lecznicze,  zdrowie,  zioła

Właściwości najdroższej przyprawy świata – szafranu

Szafran w kuchni oraz w lecznictwie stosowany jest już od około 5000 lat. Jest to faktycznie najdroższa przyprawa świata; kwiaty zbierane są ręcznie, a do uzyskania 1 kg przyprawy potrzeba jest zebrać około 150 tysięcy znamion tych kwiatów co przekłada się na 40 godzin pracy. Za 1 gram oryginalnej przyprawy trzeba zapłacić około 40 zł.

Przyprawa ma bardzo intensywny smak, używana najczęściej w kuchni arabskiej i hiszpańskiej do dań z ryżu, w Polsce najczęściej do ryb i flaków.

             źródło: natreningu.net

Szafran zawiera:

  • witamina C

  • witamina B1

  • witamina B2

  • witamina PP

  • witamina B6

  • kwas foliowy

  • witamina A

  • żelazo

  • wapń

  • potas

  • fosfor

  • magnez

  • cynk

Szafran zawiera również wiele lotnych związków typu krocetyna, likopen, karoteny, zeaksantyna, krocyna. Ten ostatni wykorzystuje się do leczenia wrzodów żołądka. Ma również właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie jeśli chodzi o raka jelita grubego.

Jakie inne zastosowanie w lecznictwie ma szafran:

Niepłodność u mężczyzn:

Szafran sprawia, że u mężczyzn rośnie liczba plemników i stają się one bardziej ruchliwe. Efekty można zauważyć już po stosowaniu go 3 razy w tygodniu przez okres 3 miesięcy.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego:

75% kobiet zadeklarowało poprawę samopoczucie po używaniu szafranu.

Działanie antydepresyjne:

W ostatnich latach pojawiło się sporo badań dotyczących wykorzystania wyciągu z szafranu w leczeniu stanów depresyjnych. Ponieważ po jego spożyciu zwiększa się poziom serotoniny oraz dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, skutkuje to poprawą nastroju już po 6 tygodniach stosowania tej przyprawy.

Ponad powyższe szafran skutecznie wspomaga leczenie szkarlatyny, ospy wietrznej, przeziębienia, odry, żółtaczki oraz astmy.

Szafranu najlepiej szukać w sklepach ze zdrową żywnością. W marketach najczęściej sprzedawany jest szafran fałszowany.

Źródło: „Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw” Szataba. D

https://dietetycy.org.pl/szafran/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge