fbpx
chemia udająca naturę,  choroby,  dodatki do żywności,  substancje toksyczne,  zdrowie

Te dodatki do żywności omijaj z daleka !!!

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że każdego roku spożywasz około 70 kg dodatków do żywności ? Zawierają je wszystkie paczkowane, puszkowane, gotowe produkty, przyprawy czy napoje. Czasem dodaje się naturalne dodatki, no ale te chemiczne zdecydowanie przeważają. Jest ich 3000 rodzajów !!! a niektóre z nich mogą być trujące nawet w małych ilościach. Zapewnienia producentów, że ilość zawarta w danym produkcie jest bezpieczna można podzielić na pół …. bo cóż to znaczy ? Faktycznie producent nie kłamie: ilość dodatków jaka jest zawarta np. w paczce chipsów rzeczywiście Ci nie zaszkodzi, ale przecież ta paczka chipsów to nie jedyny produkt z dodatkami jaki zjadasz w ciągu dnia, tygodnia czy miesiąca …. To tak jakby powiedzieć, że malutka ilość arszeniku Cię nie zabije 🙂 no fakt, nie zabije, ale czy chcesz go jeść codziennie po troszeczku ?

Rodzaje dodatków:

Substancje słodzące

  • naturalne: surowy miód, surowy syrop klonowy, melasa, nieprzetworzony cukier trzcinowy, surowy sok z trzciny cukrowej, syrop ryżowy, itd.
  • przetworzone: biały cukier, brązowy cukier, syrop kukurydziany, sacharoza, fruktoza, maltoza, dekstroza, przetwarzany miód, syrop klonowy poddany przeróbce, itd.
  • sztuczne: sacharyna, aspartam, sukraloza, cyklamat

Aromaty

Istnieje ponad 2000 różnych rodzajów aromatów, z czego 500 jest naturalnych, reszta to substancje syntetyczne.

Barwniki

Dodawane do żywności w celu nadania jej ładniejszego wyglądu. Wiele szkodzących zdrowiu zostało aktualnie wycofanych z użycia ale nadal istnieją takie, których powinniśmy unikać. Są dodawane do pakowanej, przetworzonej żywności, do leków, syntetycznych witamin oraz cukierków.

źródło: m.mistrzbranzy.pl

Środki konserwujące

Dodawane do żywności w celu zapobiegania utlenianiu oraz zabijania mokroorganizmów. Są to trucizny ! Również mniejsze ich ilości są szkodliwe. Zawiera ja niestety większość zwykłych pokarmów a spożywamy je na śniadanie, obiad czy kolację na okrągło. Istnieje około 100 różnych rodzajów konserwantów.

Inne dodatki

Poza wyżej wymienionymi istnieją również dodatki takie jak: kwasy, zasady, bufory, wybielacze, substancje przyspieszające dojrzewanie, substancje utrzymujące wilgoć, emulgatory, stabilizatory itd.

Jedząc w fast foodach, jedząc przetworzoną żywność, jedząc pożywienie z pojemników, puszek, paczek foliowych itd. narażasz się na poważne skutki uboczne jakie niosą użyte w nich dodatki. Co interesujące niektóre dodatki mają znikomy negatywny wpływ na zdrowie, ale w połączeniu z innymi dodatkami do żywności oraz np. tytoniem, alkoholem czy nawet substancjami naturalnie występującymi w ludzkim organizmie ten wpływ potęguje się niesamowicie i może stać się nawet śmiertelny.

Na co zwracać uwagę na etykiecie ?

Ogólnie jeśli nazwa składnika jest kilkusylabowym słowem, to możesz uznać, że jest to prawdopodobnie substancja wytworzona chemicznie i należy jej unikać. Im dłuższa lista substancji tym większe prawdopodobieństwo, że znajdują się tam dodatki chemiczne a ponadto dodatkowe zanieczyszczenia, które znalazły się w produkcie podczas procesu przetwarzania. Generalnie można powiedzieć, że jeśli lista składników przekracza ilościowo 12 to jest to tragiczny jeśli chodzi o skład produkt.

Oto lista dodatków, których należy unikać (patrz na etykiety) :

  • azotyn i azotan sodu
  • benzoesan sodu
  • BHA
  • BHT
  • BVO
  • dwutlenek siarki
  • EDTA
  • galusan propylu
  • glikol propylenowy
  • karagen
  • krzemian glinu
  • MSG
  • naturalny aromat dymu
  • olestra
  • pirosiarczyn
  • propionian sodowy
  • przetworzone i rafinowane substancje słodzące
  • siarczan sodowy
  • sorbitol
  • sztuczne aromaty
  • sztuczne barwniki
  • sztuczne substancje słodzące
  • THBQ
  • uwodornione oleje roślinne
  • wodorosiarczyny
  • sól

Istnieje jeszcze coś takiego jak dodatki śladowe, które znajdują się w żywności a nie są ujęte w składzie produktu. Np prawie zawsze gdzie w składzie wymieniona jest sól można uznać, że jest ona z domieszką krzemianu glinu. Sól morska, himalajska czy kamienna nie zawierają tego składnika. Inne dodatki chemiczne nie uwzględniane na opakowaniach to: herbicydy, fungicydy, woski z ropy naftowej, itd. …… Ponadto materiały z których zrobione są opakowania dostają się do żywności, np. z butelek plastikowych wydostaje się polichlorek winylu ….

Jak sami widzicie są tego ogromne ilości. Jeśli nie zwracamy uwagi na to co jemy, w jakich opakowaniach zostało zakupione, w czym żywność przechowujemy, ilość dodatków chemicznych jaka dostanie się do naszego organizmu może być ogromna. Teraz pewnie nie dziwi Cię zdanie z początku tego artykułu, że człowiek jest w stanie w ciągu roku zjeść takich dodatków 70 kg !!!

Unikaj paczkowanej, gotowej żywności, a jeśli już zdecydujesz się taką kupić czytaj etykiety !!!

źródło” „Naturalny detoks” dr Bruce Fife

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge