Nać marchewki i zielenina z innych warzyw – cenniejsze niż sam korzeń !

Większość z nas wyrzuca zieleninę z marchewki a np. do zup, sałatek dodaje tylko korzeń. Natka marchewki to nie odpad – ona jest jak najbardziej jadalna, a w dodatku zdrowsza niż sam korzeń. Jest cennym źródłem witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż sam korzeń, oraz więcej witaminy K niż inne warzywa. Nać marchwi jest lekko gorzkawa, być może to jest przyczyną tego, że ląduje w koszu. Druga sprawa to niewiedza – inni wyrzucają to i my też. Jeśli chodzi o smak, to wcale nie trzeba jej jeść samej, tak samo jak nać pietruszki może być dodawana do zup, sałatek czy po prostu do szejków.

Marchw-na-targu

Nać marchewki oczyszcza organizm. W medycynie ludowej była stosowana na choroby jamy ustnej i dziąseł, na różnego rodzaju obrzęki oraz jako środek moczopędny i odtruwający.

Zielenina zawiera również bardzo dużą dawkę chlorofilu, który pomaga zapobiegać nowotworom, dostarcza żelazo, likwiduje stany zapalne i zmniejsza ból, poprawia widzenie, zwalcza infekcje itd. Ponadto alkalizuje organizm i jest eliksirem młodości.

To samo dotyczy innych warzyw. To niewiarygodne, ale np. zawartość wapnia w zielonej części buraka jest siedem razy wyższa niż w samym korzeniu, natomiast witaminy A, aż 192 razy wyższa. W naci rzepy znajduje się aż 2500 razy więcej witaminy K niż w korzeniu.

W zieleninie drzemie niesamowita moc – uważam ją za bombę witaminowo minerałową. Grzechem jest nie korzystać z tej ogromnej siły jaka jest w niej zawarta, tym bardziej teraz kiedy za pasem sezon na świeże warzywka.

 

Z naci marchwi możecie przygotować sobie prze .. smaczne pesto (na kanapki, do makaronu):

Potrzebne będą:

– pęczek naci marchwi

– 3 ząbki czosnku

– 2 garści orzechów (nerkowca, migdały czy jakiekolwiek inne wedle

uznania)

– 60 ml oleju (wedle uznania, rzecz jasna najlepiej tłoczony na zimno)

– opcjonalnie jeśli ktoś używa można dodać sera żółtego

– pieprz, sól do smaku (inne przyprawy wedle uznania)

Wszystkie składniki wcześniej posiekane nożem wrzuć do blendera, wyrób gładką masę i gotowe. Smacznego !

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge