Większość z nas wyrzuca zieleninę z marchewki a np. do zup, sałatek dodaje tylko korzeń. Natka marchewki to nie odpad – ona jest jak najbardziej jadalna, a w dodatku zdrowsza niż sam korzeń. Jest cennym źródłem witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż sam korzeń, oraz więcej witaminy K niż inne warzywa. Nać marchwi jest lekko gorzkawa, być może to jest przyczyną tego, że ląduje w koszu. Druga sprawa to niewiedza – inni wyrzucają to i my też. Jeśli chodzi o smak, to wcale nie trzeba jej jeść samej, tak samo jak nać pietruszki może być dodawana do zup, sałatek czy po prostu do szejków.
Nać marchewki oczyszcza organizm. W medycynie ludowej była stosowana na choroby jamy ustnej i dziąseł, na różnego rodzaju obrzęki oraz jako środek moczopędny i odtruwający.
Zielenina zawiera również bardzo dużą dawkę chlorofilu, który pomaga zapobiegać nowotworom, dostarcza żelazo, likwiduje stany zapalne i zmniejsza ból, poprawia widzenie, zwalcza infekcje itd. Ponadto alkalizuje organizm i jest eliksirem młodości.
To samo dotyczy innych warzyw. To niewiarygodne, ale np. zawartość wapnia w zielonej części buraka jest siedem razy wyższa niż w samym korzeniu, natomiast witaminy A, aż 192 razy wyższa. W naci rzepy znajduje się aż 2500 razy więcej witaminy K niż w korzeniu.
W zieleninie drzemie niesamowita moc – uważam ją za bombę witaminowo minerałową. Grzechem jest nie korzystać z tej ogromnej siły jaka jest w niej zawarta, tym bardziej teraz kiedy za pasem sezon na świeże warzywka.
Z naci marchwi możecie przygotować sobie prze .. smaczne pesto (na kanapki, do makaronu):
Potrzebne będą:
– pęczek naci marchwi
– 3 ząbki czosnku
– 2 garści orzechów (nerkowca, migdały czy jakiekolwiek inne wedle
uznania)
– 60 ml oleju (wedle uznania, rzecz jasna najlepiej tłoczony na zimno)
– opcjonalnie jeśli ktoś używa można dodać sera żółtego
– pieprz, sól do smaku (inne przyprawy wedle uznania)
Wszystkie składniki wcześniej posiekane nożem wrzuć do blendera, wyrób gładką masę i gotowe. Smacznego !
8 pings
Skip to comment form