«

»

Maj 26

Podejrzane składniki we frytkach z Mc’donalda

1frytki

Lubisz frytki z Mc’donalda ?

Pomyśl kolejnym razem czy nie lepiej usmażyć je w domu !

W Mc’donalds frytki to nie tylko ziemniak pokrojony w słupki, usmażony i posypany solą !

Proces ich produkcji jest dość mocno zaawansowany jeśli chodzi o technologię. Po pierwsze frytki te smażone są dwa razy – raz w fabryce a drugi raz w restauracji ! A samo smażenie odbywa się w mieszance olejów: olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej sojowy, utwardzony olej sojowy, oraz innych składników: tert – butylohydrochinon, kwas cytrynowy, substancje smakowe i dimetylopolisiloksan.

Dimetylopolisiloksan jest to polimer silikonu (środek chemiczny) stosowany w przemyśle jako uszczelniacz.

Tert – butylohydrochinon (TBHQ) to składnik na bazie ropy naftowej, podobny do butanu. Używa się go jako środka konserwującego. Na podstawie badań wykazano, że może mieć związek z astmą, chorobami skóry i zaburzeniami hormonalnymi. Natomiast badania na zwierzętach wykazały, że może uszkadzać DNA i prowadzić do nowotworów.

Co jeszcze mamy w tych pięknych fryteczkach ? – a właśnie, a propo wyglądu – aby zachować ich kolor dodawany jest pirofosforan sodu. Ten natomiast w dokumentacji chemicznej wymieniony jest jako niebezpieczny w przypadku spożycia.

Jest jeszcze coś co nadaje frytkom charakterystyczny dla Mc’donalda smak: cukier, ale pod postacią dekstrozy.

Po całym procesie obróbki, dodania tego czy tamtego, zanurzenia frytek w olejach, usmażeniu, są one mrożone. W dalszej kolejności rozwożone do poszczególnych restauracji w kraju, a tam rozmrażane i ponownie smażone znów w mieszance olejów takich jak w fabryce.

Jeśli chodzi o smażenie i oleje jakie wcześniej wymieniłam, to pragnę podkreślić, że olej rzepakowy, kukurydziany i sojowy w większości jest modyfikowany genetycznie !!!

I jak ? Może jednak lepiej poświęcić te kilkanaście minut w domu, usmażyć sobie frytki i mieć pewność, że to jednak tylko ziemniak 🙂

 

.

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge