fbpx
choroby,  dla ciała,  nowotwory,  przyprawy,  warzywa,  zdrowie

Imbir i jego cudowna uzdrawiająca moc

Imbir pochodzi z Azji, Chin i Indii, gdzie wykorzystywany jest od ponad 4400 lat. Już wtedy były znane jego właściwości zdrowotne, szybko więc roślina ta stała się popularna również w całej Europie.

Imbir podawany jest przy takich dolegliwościach jak :

  • utrata apetytu
  • dolegliwości żołądkowe
  • biegunka
  • ból brzucha
  • kolka
  • niestrawność
  • wzdęcia
  • bóle pooperacyjne
  • choroba lokomocyjna
  • mdłości ogólne oraz wywołane chemioterapią
  • reumatyczne zapalenie stawów
  • artretyzm
  • migreny
  • infekcje górnych dróg oddechowych
  • kaszel
  • zapalenie oskrzeli
  • zewnętrznie jako środek przeciwbólowy i na oparzenia

Badanie wykazało, że 125 g imbiru przyjmowanego 4 razy dziennie przez 4 dni zmniejszyło znacznie poranne mdłości u kobiet w ciąży.

Imbir ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir jest również skuteczny przy problemach z koncentracją: zwiększa wydajność umysłową.

Imbir zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe oraz zapobiegają ich powstawaniu. Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że przeciwutleniacz 6-gingerol, nadający imbirowi smak, powoduje rzadsze pojawianie się guzów i zmniejszenie ich rozmiarów w stosunku do zwierząt, którym go nie podawano.

Imbir inicjuje apoptozę (genetycznie zaprogramowane samobójstwo komórek) oraz autofagię (trawienie przez komórki własnych elementów) komórek raka jajników.

Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli również, że imbir nie tylko zabija komórki rakowe ale obniża ich odporność na chemioterapię.

Natomiast naukowcy z Bilogical Sciences Department odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze zwalczają raka piersi, prostaty i jelita. Jednocześnie składniki te mają pozytywny wpływ na rozrost zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest cytotoksycznością i polega na tym, że niszczone są tylko złe komórki, natomiast zdrowe zostają nienaruszone.

Działań zdrowotnych imbir jak widać ma co niemiara, a do tego dochodzą właściwości wyszczuplające, pobudzające krążenie krwi i przyspieszające spalanie tłuszczu oraz walkę z cellulitem.

Imbir można dodawać do wszystkiego: zup, sałatek – świeżo starty na tarce, bądź taki gotowy kupiony w proszku, który można dodawać także do ciast czy deserów. Znakomicie smakuje również dodany do herbaty szczególnie zimą, gdyż ma działanie rozgrzewające.

.

Źródło: „101 produktów dla zdrowia i życia” David Grotto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge