«

»

Maj 18

GMO – nie chcesz tego jeść

W 1900 roku wskaźnik zachorowań na raka wynosił 7%, dziś wynosi on 56%. Więc zaraz ! Czym różniły się lata 1900 od obecnych?

Polska staje się europejską potęgą w uprawach roślin genetycznie modyfikowanych. Obszar tych upraw rośnie w zastraszającym tempie. Szkoda, że takie kraje jak Austria, Francja, Grecja, Luksemburg, Niemcy i Węgry potrafiły wprowadzić zakaz GMO a Polska niestety nie.

Monsanto – amerykański koncern dostarczający 90 % zmodyfikowanych zbóż na całym świecie. W Polsce działa poprzez swoją spółkę Monsanto Poska spółka z o.o.

Główne uprawy to:

– soja

– kukurydza

– rzepak

– bawełna – tego na szczęście nie jemy

Ale 60 % przetworzonych produktów zawiera soję a skrobia kukurydziana jest stosowana jako zagęszczacz w setkach produktów.

W Polsce używa się komponentów transgenicznych do produkcji:

– wędlin

– słodyczy

– warzenia piwa

– pieczenia chleba

W kiełbasie zgodnie z Polską normą może znajdować się do 5 % białek roślinnych, a najtańszym źródłem białka roślinnego jest soja, którą Polska sprowadza głównie z USA, gdzie 80% jej upraw to rośliny transgeniczne !

Zatem z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, kupując w sklepie mleko sojowe, kotlety czy bułki, że są wykonane z amerykańskiej zmienionej genetycznie soi.

Wtrącę tu zdanie co to znaczy, że organizm jest genetycznie zmodyfikowany. Są to organizmy inne niż ludzkie , których geny zostały zmienione sztucznie w taki sposób, który nie zachodzi w naturalnych warunkach. Do takich organizmów wstawiono geny od innych gatunków, fragmenty obcego dla nich DNA. Pomidory z genami ryby, ziemniaki z genami meduzy, sałata z genami szczura, soja i kukurydza z genami bakterii itd.

gmo sieje zlo

Polskie piwo jest genetycznie modyfikowane. Gazeta : Życie Warszawy zapytała producentów preparatu genetycznie modyfikowanego uzyskiwanego z drobnoustrojów o nazwie MATUREX L. gdzie i w jakich piwach jest stosowany. Odpowiedź była krótka: „To tajemnica handlowa”. W firmie Krolsal, która dostarcza MATUREX L. polskim browarom potwierdzono, że środek ten używany jest w przemyśle piwowarskim, że są to znane polskie marki, których nazw niestety nie mogą podać.

RoundUp – środek chwastobójczy, którym rolnicy na opolszczyżnie pryskają rzepak przed samym zbiorem, po kilku dniach wracają na pole, koszą suchą masę i pozyskują nasiona, z których później wytwarzany jest olej rzepakowy, margaryna lub biopaliwo. Środek roudUp miał być biodegradowalny czyli ulegać rozpadowi niedługo po oprysku. Do 2010 roku sprzedawany był w Polsce z napisem: „ulega biodegradacji”. Takich właściwości roudUp nigdy nie miał. Firma Monsanto przegrała w tej sprawie procesy we Francji i USA i napis musiała usunąć. Jednakże nie zmieniło to faktu, że rolnicy nadal go używają. Nasiona rzepaku są zatrute szkodliwym dla ludzi glifosatem. RoudUp zaburza system hormonalny, blokując wydzielanie hormonów płciowych w komórkach. Hormony te mają kluczowe znaczenie dla płodu ludzkiego. Bez nich nie jest możliwe wykształcenie się narządów płciowych noworodka. RoudUp zaburza przebieg ciąży i powoduje poronienia.

Badań niestety jest niezwykle mało, a przeprowadzają je głównie producenci szkodliwych środków, więc normalnym zatem jest, że nie będą działali na swoja szkodę przedstawiając oficjalnie ich wyniki. Są więc one zatajane. Natomiast te, które są dokonywane przez niezależnych naukowców są skutecznie blokowane.

Kukurydza GMO produkuje bakteryjną toksynę Bt. Roślin, które mają wszczepiony gen Bt nie atakują szkodniki. Człowiek nigdy nie jadł tej toksyny, więc nikt nie wie jak organizm może się zachować po jej spożyciu. Podejrzewam, że efekty będą ujawnione wtedy kiedy będzie je widać czyli za kilka, kilkanaście lat.

gmoooo

Zastanów się: Czy użyłbyś jakiegokolwiek środka owado czy chwastobójczego doustnie twierdząc, że robisz coś pożytecznego, bo zabijesz jakieś tam bakterie w swoich ustach? Na pewno NIE ! Inaczej bardzo szybko skończyłbyś ze stwardnieniem rozsianym, rakiem, parkinsonem czy jeszcze inną chorobą. No ale prawdopodobnie to jesz ! Jesz pestycydy, które zabijają szkodniki kupując i spożywając produkty genetycznie modyfikowane. Dlatego tak bardzo ważne jest czytanie etykiet. To, że produkt zawiera np. soję genetycznie zmodyfikowaną znajdziecie w składzie drobnym druczkiem.

Człowiek jest w stanie strawić wszystko co jest naturalne, ale nie może sobie poradzić z żywnością genetycznie zmodyfikowaną ponieważ nie posiada odpowiednich enzymów. Ciało traktuje to jako toksyczne odpady, nie ma pojęcia co z tym zrobić, nieustannie produkuje enzymy starając się w jakiś sposób pozbyć tego, zużywa tym samym masę energii ……. Zazwyczaj jest tak, że organizm trawi przez jakiś czas a potem przestaje i w przypadku transgenicznej żywności zostaje ona w Twoim organizmie dniami, tygodniami, miesiącami, a ciało wciąż stara się jej pozbyć.

Szczury to gatunek znany z tego, że może jeść wszystko i przetrwać w najgorszych warunkach, dlatego badania są przeprowadzane właśnie na nich i dają wiarygodne wyniki jak dany produkt może działać na ludzi. Żywność modyfikowana genetycznie podawana szczurom u samców powoduje bezpłodność a u samic zmniejsza ilość czerwonych krwinek, rośnie poziom cukru we krwi i występują częstsze zaburzenia pracy nerek. 55 – 70% potomstwa szczurów karmionych soją GMO zdechło w ciągu 3 tygodni po urodzeniu, dla porównania w grupie karmionej normalną żywnością zdechło 9 %.

I jeszcze co ciekawe szczury wcale nie chcą jeść modyfikowanej żywności. Nawet gdy zostają one wymieszane z innymi nasionami szczury rozpoznają je i zjadają tylko te nie modyfikowane. Aby naukowcy mogli przeprowadzać doświadczenia musieli mielić wszystkie nasiona na jednolitą masę. To samo dotyczy krów. Kiedy mają do wyboru genetycznie modyfikowaną i normalną zdrową kukurydzę, zawsze wybiorą tę drugą. Zdarzały się nawet przypadki, że głodne krowy idąc przez pole ze zmodyfikowaną kukurydzą nie dotknęły jej, a sforsowały ogrodzenie by dostać się do tej niezmodyfikowanej.

Podsumowując: koniecznie czytaj etykiety !!!! Poniżej przykłady takich etykiet:

czekolada gmo

olejjj gmo

olllej gmo

Oraz zwróć uwagę na kod gdy kupujesz owoce – chyba nie chcesz jeść sałaty z genami szczura!

kody owoce gmo

 

Na koniec polecam ciekawy filmik przedstawiający manipulacje jaki jesteśmy poddawani przez korporacje stojące za GMO:

 

1 ping

  1. 7 mitów na temat odżywiania » SZLACHETNE ZDROWIE

    […] No niestety nie. Chleb wieloziarnisty i biały rozbija się o współczesną pszenicę, która w jednym i w drugim (zresztą w każdym innym produkcie) ma się tyle do prawdziwej pszenicy co goryl do człowieka. To co obecnie nazywamy pszenicą przeszło radykalną przemianę w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat: rozciągano ją, zszywano, cięto i zszywano ponownie aby uzyskać coś czego nie da się rozpoznać w porównaniu z oryginałem. A wszystko po to aby uzyskać wyższe plony, odporność na choroby, suszę i wysokie temperatury. Te radykalne zmiany tak pochłonęły genetyków, że zapomnieli zbadać ich wpływ na bezpieczeństwo ludzi i zwierząt. No ale hasło : GMO każdy zna, każdy wie z czym się je, więc objaśniać nie muszę Jakby ktoś jednak chciał, można poczytać TUTAJ […]

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge