Czarny czosnek dużo silniejszy w działaniu niż biały

 

Mowa tu o czarnym czosnku sfermentowanym. Rewelacja w smaku, można jeść sam, nie ma tego intensywnego zapachu co biały, ani ostrego smaku a raczej słodkawy taki fajny, a przy okazji właściwości o niebo silniejsze.

  • ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
  • obniża poziom całkowitych lipidów, cholesterolu, trójglicerydów, jest bardzo korzystny przy miażdżycy i innych chorobach układu krwionośnego
  • skuteczny przy leczeniu cukrzycy
  • ma doskonałe działanie na wątrobę, chroni jej komórki
  • obniża ciśnienie krwi
  • wzmacnia odporność
  • poprawia zdrowie kości ze względu na duże stężenie cynku, manganu, witaminy B6, witaminy C i enzymów które ułatwiają odbudowę kości i ułatwiają wchłanianie wapnia
  • ma silne działanie antykancerogenne, szczególnie jeśli chodzi o raka prostaty i przełyku
  • przeciwdziała procesom starzenia, korzystnie działa na skórę, włosy i paznokcie dzięki zawartej w nim siarce

Czarny czosnek zawiera aż 18 aminokwasów spośród 20 podstawowych. Posiada 10 razy więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek.

Same zalety ale wada jedna, jest drogi. Jedna główka kosztuje w granicach 9 – 12 zł. Taniej się nie znajdzie, chyba, że gdzieś w jakiejś promocji. Jego wysoka cena spowodowana jest wysokimi kosztami przygotowania takiego czosnku. Powstaje on podczas obróbki w specjalnym piecu, gdzie czosnek musi pozostać od 40 do czasem nawet 90 dni w temperaturze 60 stopni. W wyniku fermentacji substancje aktywne i składniki mineralne są dużo łatwiej przyswajalne przez organizm niż czosnku białego.

Czarny czosnek nie jest jeszcze tak bardzo popularny w Polsce, rzadko widzę go w sklepach, ale spokojnie można go zamówić przez internet z ekologicznych upraw. Mimo, że drogi jak cholera to zachęcam jednak ze względu na jego niesamowite właściwości.

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge