fbpx
oczyszczanie organizmu,  rośliny lecznicze,  zdrowie

Pyłek pszczeli dużo cenniejszy niż miód

Wszyscy doskonale znamy efekty pracy pszczół czyli miód, mało jednak kto wie, że dużo więcej właściwości zdrowotnych ma pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony.

Jest to skarbnica mikro i makroelementów: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen, srebro, molibden i inne. A także witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, PP, P, D, H oraz kwasu foliowego, inozytolu, biotyny, kwasu pantotenowego, kwercytyny. Dodatkowo jest to nieocenione źródło białka.

Sami widzicie ile tego jest. Nikogo więc nie zdziwi, że stosowany jest w celach leczniczych przy wielu chorobach, a ostatnio również w kosmetologii.

Pyłek pszczeli:

– pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż reguluje przemianę materii

– wzmacnia organizm

– przeciwdziała anemii – zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz żelaza

Pyłek pszczeli ma również właściwości odtruwające, oczyszczające organizm, skutecznie wspomaga usuwać nagromadzone toksyny w organizmie a ponadto chroni tkankę wątrobową przed zatruciem toksynami czy przyjmowanymi lekami. Pyłek pszczeli jest skuteczny w walce z chorobą alkoholową ! Brakujące chorej osobie bioelementy są uzupełniane właśnie przez pyłek.

Pyłek pszczeli ma właściwości antydepresyjne i uspokajające. Zdecydowanie poprawia samopoczucie, zatem jest idealny na jesienne dni.

Zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, stres, a nawet pozwala obniżyć dawki przyjmowanych leków przeciwdepresyjnych i wspomaga leczenie nerwic wegetatywnych.

Kolejna sprawa to alergie. Pomaga leczyć a nawet wspólnie z miodem leczy katar sienny i astmę.

Pyłek pszczeli ma również właściwości przeciwmiażdżycowe. Hamuje zlepianie płytek krwi, jest idealny dla ludzi po przebytych zawałach serca oraz wspomaga leczenie nadciśnienia.

Działa antybakteryjnie. Likwiduje różne rodzaje grzybów, likwiduje stany zapalne jamy ustnej. Udowodnione jest działanie pyłku na gronkowca złocistego.

Pyłek ma właściwości regulowania trawienia, zatem z powodzeniem stosowany jest przy rozstroju żołądka. Likwiduje silne zaparcia, przynosi ulgę przy biegunkach oraz wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Leczenie prostaty. I w tym przypadku pyłek ma swój dobroczynny udział, gdyż w początkowym stadium potrafi zatrzymać rozwój choroby, zmniejszyć możliwość nawrotów, a w przewlekłej chorobie prostaty wspomaga jej leczenie.

Pyłek jest także zbawienny w przypadku chorób cukrzycy. Spożywany przez cukrzyków obniża poziom cukru we krwi i zwiększa wydzielanie insuliny. Poprawia również wzrok i działa przeciwzapalnie.

Ponadto pyłek stosowany jest również w kosmetyce, gdyż działa odmładzająco na skórę twarzy, odżywia ją i nawilża.

Jak widzicie drodzy czytelnicy pyłek pszczeli to skarbnica witamin i minerałów oraz lek na wiele schorzeń lub choćby doskonały środek w profilaktyce.

Polecam zatem zakup i spożywanie.

Pyłek można spożywać wraz z miodem, serkiem czy rozpuszczony w wodzie. Dzieci mogą przyjmować 2 – 3 łyżeczki pyłku, natomiast dorośli 4 łyżeczki, a w przypadku jakichś schorzeń nawet 5 i 6 łyżeczek dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge