«

»

Paź 27

Niebezpieczne składniki wód smakowych

Woda smakowa przez większość osób uważana jest za zdrową, no bo w nazwie jest woda. Ktoś może pomyśleć, że do wody mineralnej czy źródlanej dodano sok z owocu i wszystko jest pięknie. No ale zaraz, zaraz, czy ktoś zerknął kiedykolwiek na skład takiej wody ? Bo tutaj już tak kolorowo to nie wygląda. Przyjrzyjmy się np. smakowej nałęczowiance.

Skład: naturalna woda mineralna nałęczowianka 95%, syrop glukozowo fruktozowy i cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami, naturalny aromat grejpfrutowy z innymi naturalnymi aromatami, substancje słodzące: acesulfam K i sukraloza.

Co to oznacza ? To, że wraz z cukrem i syropem glukozowo fruktozowym spożywasz nawet 350 kcal wypijając jedną taką butelkę wody. Tylko w jednej szklance takiej wody jest 2 łyżeczki cukru ! Co oznacza, że wypijając całą butelkę spożyjesz 14 łyżeczek cukru, a to więcej niż jeden pączek.

Ale same kalorie to nie wszystko. Syrop glukozowo fruktozowy to słodki smak chorób. Powoduje on gwałtowne stężenia insuliny i glukozy we krwi, prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu 2. Powoduje wzrost stężenia trójglicerydów, a tym samym przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, stłuszczenia wątroby. Ponadto zaburza metabolizm miedzi i prowadzi do anemii. Ja myślę jednak, że to nie wszystko tym bardziej, że składnik ten nie został jeszcze do końca zbadany z uwagi na krótki czas swojego istnienia.

Acesulfam K – środek słodzący nie zawierający kalorii, ale za to budzący wiele niepokoju, gdyż według badaczy do jego produkcji wykorzystuje się silnie rakotwórczy rozpuszczalnik – chlorek metylu. Może wywoływać problemy żołądkowe, problemy z centralnym układem nerwowym, bóle głowy, zaburzenia pracy wątroby i nerek, a także problemy ze wzrokiem.

Sukraloza – badania nad tym składnikiem przeprowadzone na zwierzętach zawierają niepokojące odkrycia, a mianowicie wysokie jego dawki wywołały:

  • kurczenie się grasicy i śledziony
  • powiększenie wątroby i nerek
  • zahamowanie wzrostu dojrzałych osobników i noworodków

Ta substancja sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak niestety rozkłada się w organizmie do niebezpiecznych związków, które uznawane są za rakotwórcze.

Inne wody np. taka jak ta Polaris

zawierają jeszcze dodatkowo aspartam, a ten akurat został zbadany dokładnie. Badacze przedstawiają go jako rakotwórczy ze względu na metanol wydzielający się podczas metabolizowania tego składnika.

Kolejny składnik w wodzie polaris to benzoesan sodu, który w wysokich dawkach może oddziaływać niekorzystnie na nasze zdrowie, połączony z witaminą C może przekształcać się w szkodliwy benzen, a jak wiemy wielu producentów witaminę C do produktów dodaje.

Tym oto sposobem z wody smakowej zrobił nam się napój niezdrowy i wysoce kaloryczny.

Jeśli nie lubisz czystej wody zrób sobie smakową sam. Nie ma nic prostszego, wystarczy do wody wycisnąć pomarańczę, cytrynę, wrzucić kilka listków mięty i woda smakowa jak malowana, mniam 🙂

 

.

2 Komentarze

  1. Renata

    Najgorzej, ze syrop glukozowo-fruktozowy jest dodawany nawet do np. suszonych owocow, daktyli albo fig i jak sie nie wczytamy w skald to nawet nie zdajemy sobie sprawe ile jego jemy 😐
    Renata ostatnio opublikował…Przedstawiamy skuteczny krem nawilżający do twarzyMy Profile

    1. ewelina

      Zgadza się Renata, dlatego trzeba czytać etykiety za kazdym razem

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge