fbpx
Czy wiecie, że,  substancje toksyczne

Jak zrobić zwalczający pestycydy skuteczny płyn do mycia owoców i warzyw

Wszyscy wiemy, że na skórce warzyw i owoców znajdziemy pestycydy, którymi są one pryskane. Nawet kiedy kupujemy żywność ekologiczną nie możemy mieć pewności czy nie ma na nich śladu pestycydów. Podczas badań pestycydy wykryto w 11 % próbek żywności ekologicznej. Czasem dostają się tam one przez przypadek, np. z nieekologicznego sąsiedniego pola, a czasem po prostu z powodu nie uczciwości producentów.

Zatem w każdym przypadku powinniśmy zadbać o dokładne mycie warzyw i owoców. Niestety sama woda nie usunie ich w dostatecznej ilości.

Na rynku istnieją produkty, które podobno dają sobie z nimi radę. No ale jest to tylko „podobno”. Kilka takich produktów dostępnych na rynku zostało zbadanych i jak się okazało, nie były skuteczniejsze niż woda.

Ogółem można powiedzieć, że mycie warzyw i owoców powoduje usunięcie mniej niż połowy pestycydów. Bardzo skuteczny okazał się acetonowy zmywacz do paznokci, no ale wiadomo, że nikt takich owoców czy warzyw nie będzie potem jadł.

Kolejnym skutecznym produktem jest 5 procentowy roztwór kwasu octowego – czyli zwykły ocet, ale i tu nie jest zbyt komfortowa sytuacja, bo skuteczny jest tylko nie rozcieńczony wodą, a mycie w samym tylko occie mogłoby się okazać zbyt kosztowne. Rozcieńczonym octem możemy umyć warzywa czy owoce … pestycydy nie znikną, ale bakterie już tak.

A najprostszą i skuteczną metodą na pozbycie się pestycydów jest mycie ich w słonej wodzie. Aby przygotować taką kąpiel należy użyć jedną część soli na dziewięć części wody. Po kąpieli warzywa czy owoce wypłukać w czystej wodzie.

Źródło: „Jak nie umrzeć przedwcześnie” Dr Michael H. Greger

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge