«

»

Mar 27

Jak sprawdzić ile dni ma jajko ?

Kupując jajka w markecie czy zwykłym osiedlowym sklepie jego świeżość określamy zwykle po dacie przydatności do spożycia. Wiele osób kupuje jednak jaja na targowiskach, od kobitek, które twierdzą, że właśnie pozbierały jaja z kurnika itd. Są sposoby na to aby sprawdzić wiarygodność słów takiej jajkowej Pani 🙂 Ogólnie jajko zachowuje swoją świeżość do 28 dni od daty zebrania i w tym czasie można spokojnie takie jajo zjeść. A jak sprawdzić czy ta data już przypadkiem nie minęła ?

Najlepszym sposobem jest umieszczenie jajka w wodzie. Jajo świeże zawsze wyląduje na dnie w pozycji poziomej. Jeśli natomiast ułoży się w pozycji pionowej oznacza, że nie jest pierwszej świeżości, a jeśli do tego wypłynie na powierzchnię to nie proponowałabym takiego jajka spożywać.

Jajko już po tygodniu od zebrania może lekko odchylać się do pionu szerszą stroną ku górze po zanurzeniu w wodzie. Po 14 – 21 dniach ten kąt nachylenia będzie jeszcze większy, mniej więcej wyniesie 45 – 60 stopni. Jajo 30 dniowe będzie stało całkiem pionowo.

Być może niektórzy z Was zauważyli, że podczas gotowania jajek wokół nich zbierają się pęcherzyki powietrza. I właśnie im starsze jajko tym te pęcherzyki większe. Można to zaobserwować po ugotowaniu jajka i obraniu go ze skorupki, zauważycie wówczas, że w grubszym końcu jaja skorupka nie przylega idealnie do białka tylko występuje tam kawałek pustej powierzchni, no i właśnie im więcej tego miejsca tym starsze i gorsze jajko.

Jeszcze jedna sytuacja do określenia świeżości jaja to umiejscowienie się żółtka po ugotowaniu na twardo. W idealnie świeżym jaju żółtko będzie centralnie na środku, im jajko starsze tym żółtko będzie bliżej strony szerszej jajka, a czasem może Wam się zdarzyć, że żółtko będzie niemal widoczne gołym okiem nawet bez krojenia.

Reasumując:

Jajko, które ma maksymalnie 7 dni:

  • po zanurzeniu w wodzie będzie ustawione całkiem poziomo względem dna naczynia
  • praktycznie nie będzie wydzielać pęcherzyków powietrza podczas gotowania, lub w bardzo małej ilości
  • po ugotowaniu żółtko będzie na środku

Jajko, które ma 7 do 21 dni:

  • po zanurzeniu w wodzie jajko lekko zacznie się odchylać do pionu, ale kąt nachylenia nie przekroczy 60 stopni
  • pojawią się pęcherzyki powietrza podczas gotowania
  • po ugotowaniu żółtko będzie bliżej szerszej strony jajka

Jajko, które ma 21 do 28 dni:

  • po zanurzeniu w wodzie jajko będzie jeszcze na dnie ale ustawi się zupełnie pionowo względem dna naczynia
  • pojawi się sporo pęcherzyków powietrza podczas gotowania
  • po ugotowaniu żółtko znajdzie się przy szerszej ścianie jaja (na dole)

Przy okazji polecam Wam artykuł, który pisałam jakiś czas temu dotyczący właściwości zdrowotnych skorupki jaj TUTAJ

 

SKUTECZNY SUPLEMENT DIETY WSPOMAGAJĄCYODCHUDZANIE

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge