Mniszek pospolity – inaczej mlecz – czy wiesz co potrafi ?
Mlecz jest bardzo popularną rośliną, zwykle traktuje się ją jako chwast, a posiada masę niesamowitych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ma ona działanie odtruwające i oczyszczające. Pomaga wspaniale wydalić toksyny nagromadzone w wątrobie oraz pobudza ją do wytwarzania żółci, zwiększa kurczliwość przewodów żółciowych oraz ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe do dwunastnicy.
Mniszek ma również korzystny wpływ na czynność wydalniczą trzustki co powoduje normalizację procesów trawienia.
Mniszek pospolity stosowany jest w następujących przypadkach:
– uszkodzenia wątroby
– zmniejszone wytwarzanie żółci
– rekonwalescencja po wirusowym zapaleniu wątroby
– po zabiegach dotyczących dróg żółciowych
– zastój żółci w pęcherzyku żółciowym
– zagrożenie kamicą żółciową i jej początki
– upośledzona filtracja kłębków nerkowych
– zmniejszona ilość wydalania moczu
– obrzęki spowodowane nieprawidłowościami krążenia i pracy nerek
– reumatyzm i dna moczanowa
– otyłość
– schorzenia skórne (trądzik)
– osłabienie organizmu u osób starszych
– zwiększona podatność na choroby infekcyjne
Całkiem pokaźna lista. A do tego mniszek lekarski działa przeciwcukrzycowo, oraz stymuluje system odpornościowy – pobudza funkcję fagocytarną makrofagów oraz substancji zwanej interferon, która ma właściwości przeciwwirusowe.
Ponadto zewnętrznie mlecz można używać do kąpieli kosmetycznych. Natomiast ze świeżego soku przygotowywać okłady na kurzajki i brodawki.
Przepisy:
Jako środek moczopędny i żółciopędny:
2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić do napęcznienia na około 1 godzinę. Następnie postawić na ogniu, powoli doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić ½ szklanki 2 lub 3 razy dziennie przed posiłkiem.
W chorobach wątroby najlepiej codziennie zjeść, dokładnie żując, 5 – 10 umytych łodyg kwiatostanowych lub posiekać je drobno i dodać do sałatki.
Wzmacniająco, uodporniająco na infekcje, odtruwająco oraz w poprawie kondycji fizycznej:
Zebrane wiosną młode liście mniszka lub całe rośliny z korzeniami wymyć w wodzie, zmiksować i przez płótno wycisnąć sok. Na 5 szklanek soku dodać 1 szklankę spirytusu, potem rozlać do butelek i przechowywać w lodówce. Przez 10 dni pić sok, rozpoczynając od 1 łyżeczki dziennie, zwiększać stopniowo, aż w końcu pić 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
W przewlekłym nieżycie gardła, zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej, zapaleniu oskrzeli, uporczywym kaszlu i bólem w klatce piersiowej przy odkrztuszaniu:
Zebrać świeżo rozwinięte kwiaty mleczu, wyskubać z nich płatki kwiatów i układać je warstwami w słoiku, przesypując cukrem. Następnie całość ugnieść do momentu pojawienia się soku. Potem dodać 1 łyżkę stołową spirytusu, dosypać jeszcze trochę cukru i odstawić na tydzień w temperaturze pokojowej. Proszę pamiętać, że całość można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 – 4 miesiące. Początkowo zażywać 1 łyżeczkę soku w ciągu dnia, następnie stopniowo zwiększyć w efekcie do 3 łyżeczek.
Korzystajcie z mniszka póki jest tym bardziej, że nie wywiera działań szkodliwych.
.
źródło: „Postaw na zdrowie” Andrzej Janus