Soda oczyszczona lekarstwem na wiele chorób

Każdy zna produkt, który nazywany jest sodą oczyszczoną. Wielu stosuje ją w swoich gospodarstwach domowych do czyszczenia, do prania, do pieczenia, nie zdając sobie sprawy, że mają w ręku lekarstwo.

Zastosowanie sody oczyszczonej jest szerokie i różnorodne.

Zacznę od tego, że soda alkalizuje organizm, co jest bardzo ważne szczególnie dla osób, które średnio zwracają uwagę na to co wkładają do ust i nieustannie zakwaszają swój organizm. Zatem soda zobojętnia kwasy i pomaga utrzymać równowagę kwasowo zasadową organizmu. Jeśli chcesz zobaczyć jakie produkty zakwaszają Twój organizm i w jakim stopniu kliknij TUTAJ

Napiszę również od razu, że wśród niektórych medyków krąży opinia, że soda negatywnie wpływa na śluzówkę żołądka oraz, że nie powinny jej zażywać osoby z obniżoną kwasowością żołądka. Nie jest to prawdą – specjaliści z Katedry Fizjologii Człowieka i Zwierząt na Uniwersytecie w Homeli zajęli się tym problemem i go zbadali. Efektem był jednoznaczny wniosek, że sodę zaleca się przy każdym poziomie kwasowości żołądka, w tym również przy zapaleniu błony śluzowej z obniżoną kwasowością.

Sodę powinno zażywać się nie tylko w stanie chorobowym, ale całe życie profilaktycznie. Zapobiega ona wielu chorobom z rakiem włącznie. Znany jest przypadek wyleczenia zewnętrznego nowotworu poprzez obfite posypywanie chorego miejsca sodą.

Naukowcy zaobserwowali, że przy chorobach nowotworowych, które rozwijają się wyłącznie w środowisku zakwaszonym, podczas zażywania sody guzy się rozpuszczają.

Soda jest zbawienna w chorobach zapalnych i przeziębieniach łącznie z zapaleniem płuc. W ciężkich przypadkach można brać po jednej łyżeczce cztery razy dziennie na szklankę wody.

Kolejna rzecz to bóle głowy, bóle żołądka, silne uczucie gorąca w głowie, w klatce piersiowej, w kończynach oraz przy nagłych gorączkach: tutaj należy zażywać 1 łyżeczkę sody na ½ szklanki ciepłej wody.

soda spożywcza

Soda ma właściwości ochronne dla potasu, który traci się szczególnie przy takich chorobach jak: nadciśnienie, choroby krążenia, zapalenie otrzewnej, ostre zapalenie trzustki, cukrzyca, odmiedniczkowe zapalenie nerek, niewydolność nerek, zaburzenia i choroby błędnika, choroba morska. Przy leczeniu tych chorób soda oczyszczona powinna być bezwzględnie przyjmowana.

Alkalizacja przy pomocy sody sprzyja rozpuszczeniu szkodliwych złogów oraz usunięciu wszystkich problemów ze stawami (zwyrodnienie stawów, osteoporoza, dna moczanowa, reumatyzm), kamieniami w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym.

Sodę należy rozpuścić koniecznie w gorącej wodzie, następnie ostudzić i wypić rano na czczo 20 – 30 minut przed posiłkiem. Do przyjmowania sody należy się przyzwyczaić, zatem najlepiej najpierw wypijać ¼ łyżeczki na szklankę gorącej wody, kolejnego dnia 1/3 łyżeczki, po 2 – 3 dniach ½ łyżeczki, po kolejnych 2 – 3 dniach 1 płaską łyżeczkę, dalej po upływie jakiegoś czasu można już pić po 1 czubatej łyżeczce. W celach leczniczych zalecane jest picie sody 2 – 3 razy dziennie zawsze pamiętając aby to było 20 – 30 minut przed posiłkiem.

To nie koniec.

Soda używana do płukania jamy ustnej zapobiega próchnicy (1 – 2 łyżeczki na szklankę wody), likwiduje ból zęba i ma szczególne działanie przy zapaleniu okostnej. Płukając jamę ustną 5 – 6 razy dziennie można nawet uniknąć interwencji chirurgicznej. Sodę oczyszczoną możecie kupić w sklepie spożywczym lub w większych opakowaniach przez internet

Oto kilka kolejnych przepisów na inne schorzenia:

Przeziębienia:

Soda rozrzedza wydzielinę z oskrzeli dlatego jest idealna przy łagodzeniu kaszlu.

W tym przypadku należy użyć mleka (1 szklanka). Podgrzać go do temperatury, która nie oparzy podczas picia (nie przegotowywać) i rozpuścić w nim 1 łyżeczkę sody i wypić przed snem.

Przy silnym kaszlu należy dodatkowo użyć 1 łyżeczkę smalcu, dodać go do mleka wraz z 1 łyżeczką sody i przyjmować 2 – 3 razy dziennie. Dodatkowo przed snem powinno się nacierać klatkę piersiową smalcem, najlepiej kozim lub baranim.

Przy przeziębieniu, kaszlu, przewlekłym lub ostrym zapaleniu gardła, niewydolności oddechowej oraz przy innych zapalnych chorobach górnych dróg oddechowych pomocne są inhalacje z 1 łyżki stołowej sody na 1 litr wody. Wodę należy zagotować, rozpuścić w niej sodę i oddychać oparami przez 10 – 15 minut. Po inhalacji nie należy wychodzić na dwór, dlatego najlepiej wykonywać je wieczorem.

Przy wymienionych wyżej chorobach a dodatkowo w przypadku anginy i zapaleniu krtani powinno się 5 – 6 razy dziennie płukać jamę ustną roztworem z 1 szklanki gorącej wody i 2 łyżeczek sody.

Schorzenia układu krążenia:

Soda od dawna jest stosowana przy arytmii. Nagły atak kołatania serca można przerwać zażywając 0,5 łyżeczki sody rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.

Soda jest również idealna przy nadciśnieniu.

Natomiast przy ostrym zakrzepowym zapaleniu żylaków odbytu należy stosować chłodne kompresy z 2 procentowym roztworem sody spożywczej, które trzeba zmieniać co pół godziny.

Kac:

Przy lekkim kacu stosuje się 3 – 4 g sody, przy średnim 6 – 8 g, a przy ciężkim 10 g. Sodę rozpuszczać w 200 ml gorącej wody.

Ropne zapalenie palca – zastrzał:

Rozpuścić 2 łyżki stołowe sody w ½ litra wody, zanurzyć w roztworze palec i trzymać 20 minut. Powtarzać tę czynność trzy razy dziennie a zapalenie ustąpi.

Pokrzywka z obfitą wysypką:

Należy użyć 400 g sody oczyszczonej na wannę wody. Wziąć w tak przygotowanym roztworze kąpiel przez 15 – 20 minut. Po kąpieli natrzeć ciało wódką lub wodą z dodatkiem octu.

Potówki:

Przemywać dziecku skórę wacikiem nasączonym w roztworze przygotowanym z 1 łyżeczki sody na szklankę wody kilka razy dziennie.

Nadmierna potliwość:

Doły pachowe przecierać codziennie rano wacikiem zwilżony w roztworze sody. Brzydki zapach nie pojawi się przez cały dzień.

Przy potliwości stóp trzeba myć je rano i wieczorem w roztworze 1 łyżeczka sody na szklankę wody. Na noc dodatkowo umieścić między palcami waciki nasączone takim roztworem. Będzie swędzieć, ale trzeba wytrzymać.

Migreny:

½ łyżeczki sody rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pić w następujący sposób: pierwszego dnia przed obiadem – 1 szklanka, drugiego dnia – 2 szklanki przed obiadem i przed kolacją. Codziennie dodawać jedną szklankę doprowadzając do 7 szklanek na dzień. Następnie codziennie zmniejszać ilość o jedną szklankę, aż do 1 szklanki ostatniego dnia kuracji.

Jak widzicie soda ma tak wiele zastosowań, że warto mieć jej zapas w szufladzie z przyprawami i zażywać ją profilaktycznie każdego dnia.

Polecam!

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł polub moją stronę. Będzie mi miło 🙂

Źródło: „Soda oczyszczona na straży zdrowia” Iwan Nieumywakin

Inni użytkownicy przeczytali również