Pestki z owoców. Jedz je na zdrowie !

pestki

Pestki niektórych owoców i warzyw niepotrzebnie lądują w koszu. Niektóre z nich są nie mniej zdrowe niż sam owoc czy warzywo.

Pestki moreli – zawierają amigdalinę czyli witaminę B17, która jest zabójcą raka !!!

Pestki jabłka – poza witaminą B17 zawierają również jod. 6 pestek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek

Pestki arbuza – zawierają dużą ilość potasu, chronią przed nadciśnieniem tętniczym oraz usprawniają działanie mięśni

Pestki winogrona – neutralizują działanie wolnych rodników dzięki czemu zapobiegają chorobom nowotworowym. Chronią przed procesem rozwijającym miażdżycę tętnic, oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych

Pestki grejpfruta – mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Poprawiają odporność organizmu, gdyż zawierają solidną dawkę witaminy C

Pestki agrestu i kiwi – doskonale działają na zaparcia

Pestki awokado – posiadają właściwości przeciwutleniające 50 razy większe niż witamina E oraz 20 razy większe niż witamina C. Są doskonałym środkiem na biegunki oraz choroby przewodu pokarmowego. Są źródłem błonnika, wspaniale wpływają na układ krwionośny oraz zapobiegają magazynowaniu się cukru w organizmie. Umożliwiają eliminację toksyn oraz metali ciężkich z organizmu.

Pestki dyni – zawierają tokoferole – witaminy płodności oraz działają jak afrodyzjak. Ponadto pomagają uporać się z trądzikiem i wypadającymi włosami. Są też idealne w poprawie koncentracji i pamięci.

Pamiętaj o tym kiedy następnym razem będziesz się zajadać owocami ! 🙂

 

.

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge