Niedokwaszenie żołądka przyczyną wielu chorób.

Prawidłowa produkcja kwasu solnego w żołądku jest kluczem do niezakłóconego procesu trawienia. Jeśli męczą Cię gazy, wzdęcia, odbijanie, uczucie ciężkości po posiłkach, zgaga, refluks to masz do czynienia z klasycznymi objawami niskiego poziomu kwasu solnego w żołądku. Do tego dochodzą łamliwe paznokcie jak również wypadanie włosów.

Jeśli Twój żołądek nie spełnia dobrze funkcji trawienia to kupowanie drogich, najwyższej jakości produktów jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto a w Twoim ciele powstają zjełczałe, sfermentowane, gnijące i toksyczne substancje, które sieją spustoszenie w całym Twoim organizmie.

Problemy trawienne a co się z tym wiąże niedokwaszenie żołądka to powszechny problem, a jego skutkiem jest:

– nieprawidłowe funkcjonowanie i naprawa komórek, narządów, kości i tkanek

– nieprawidłowe wchłanianie minerałów w tym cynku, a paradoksalnie do produkcji

  kwasu solnego jest on właśnie bardzo potrzebny. Bez cynku nasz układ

  odpornościowy nie działa, bez cynku tarczyca ma problemy z prawidłowym

  funkcjonowaniem.

– nieprawidłowa absorpcja witaminy B12, która jest niezbędna dla zdrowia układu

  nerwowego, układu krążenia oraz mózgu. Długotrwały deficyt tej witaminy

  prowadzi do nieodwracalnych szkód neurologicznych

– gnijąca treść pokarmowa w żołądku sieje spustoszenie w całym organizmie,

  podrażnia jelito cienkie, tworzy w nim stan zapalny, a co za tym idzie erozja błony

  śluzowej i kosmków oraz syndrom cieknącego jelita

– niepożądane rozmnożenie bakterii Helicobacter pyroli, która prowadzi do

  przepuszczalności wyściółki jelit, zaniku komórek okładzinowych, powstania stanu

  zapalnego tkanki śródbłonka

– zapalenie błony śluzowej żołądka i powstanie wrzodów

stomach-acid-810x400

Nieprawidłowe trawienie jest wynikiem m.in. objadania się, łączenia skrobi i białka w jednym posiłku, spożywania glutenu zawartego w pszenicy, życie, orkiszu, owsie, spożywania kazeiny zawartej w pasteryzowanym mleku oraz wysoko przetworzonego białka sojowego. Samo rozwiązanie tych kwestii często usuwa problemy trawienne i niedobór kwasu solnego.

Jeśli masz problemy trawienne wyeliminuj cukry, skrobię, alkohol oraz węglowodany ze swojej diety i pamiętaj, że trawienie rozpoczyna się w mózgu co oznacza, że każdy posiłek powinien być konsumowany w spokoju. Niestety ale stres, pośpiech i zdenerwowanie nie służą prawidłowemu trawieniu. Kolejna sprawa to dokładne przeżuwanie pokarmów. Niedostatecznie przeżute jedzenie to dodatkowa praca dla żołądka a tym samym potrzeba użycia większej ilości kwasu solnego.

Żołądek musi mieć wystarczająco kwasowy odczyn inaczej najzwyczajniej w świecie choruje. Niedokwaszenie żołądka prowadzi wręcz do katastrofy. A co się dzieje jeśli masz zgagę ? Bierzesz jakiś ranigast, malox czy co tam jeszcze co eliminuje kwas w żołądku, Ty czujesz ulgę, bo chwilowo zgaga znika, ale tym sposobem doprowadzasz swoją wątrobę do śmierci ! Zakwaszenie żołądka powinno być na poziomie 1 – 2 PH. To zakwaszenie spowodowane jest przez kwas solny. Co to oznacza ? Że przy prawidłowym funkcjonowaniu żołądka gdybyśmy włożyli do niego dłoń to po 10 minutach wyjęlibyśmy same kości ! I to jest idealne środowisko w żołądku i trawienie przebiega bez zakłóceń.

Możesz w domowy sposób sprawdzić czy Twój żołądek ma odpowiednio kwasowy odczyn. Tuż przed posiłkiem, np. przed śniadaniem wypij pół szklanki wody z rozpuszczoną w niej połową łyżeczki sody oczyszczonej. W ciągu 90 sekund powinno się Tobie odbić. Jeśli to nie nastąpi, oznacza to, że Twój żołądek nie jest wystarczająco kwaśny.

Aby wyobrazić sobie jak ważne jest to co wkładasz do ust dla Twojego żołądka wykonaj taki eksperyment i zobacz na własne oczy efekty: wrzuć do blendera trochę mięsa, ziemniaków, śmietanę, ketchup, masło, chleb, piwo czy coca colę – co wolisz, no i deser np. lody z bitą śmietaną. Napluj do środka, zmiksuj i pozostaw na kilka godzin w temperaturze 37 stopni lub nawet więcej 🙂 widok nie z tej ziemi 🙂 no ale dokładnie TO siedzi w Twoim żołądku 🙂

Co robić aby przywrócić prawidłowy proces trawienia ?

1. Spożywaj posiłki w spokoju i skupieniu. Delektuj się każdym kęsem

2. Ogranicz spożycie płynów tuż przed, w trakcie oraz po posiłku

3. Unikaj łączenia protein ze skrobią i cukrami w jednym posiłku

4. Jeśli masz problemy trawienne zbadaj się na nietolerancję glutenu

5. Wprowadź do swojej diety wysokiej jakości kiszone warzywa. Pomogą Ci one

przywrócić zdrowe bakterie oraz dostarczą wielu enzymów wspomagających

proces trawienia

6. Jedz tłuszcze występujące naturalnie i nie daj się wmanewrować w dietę

nisko-tłuszczową

7. Nie przejadaj się

8. Unikaj soi w postaci niesfermentowanej. Soja zawiera inhibitory enzymów, które

mogą pozbawić Cię zdolności trawienia.

9. Spożywaj wystarczającą ilość soli morskiej, a najlepiej himalajskiej !

Jak najłatwiej zakwasić żołądek ?

Przed każdym posiłkiem wypij ½ szklanki wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego kupionego w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobionego w domu. Przepis na wykonanie octu jabłkowego podałam tutaj.

Przywrócenie odpowiedniej kwasowości żołądka często powoduje nagłe ozdrowienia nawet z chorób, z którymi mieliśmy do czynienia latami !

Pamiętaj wszystko zaczyna się od prawidłowego trawienia i na nim kończy. Poprawienie tego stanu przyniesie Ci doskonałe, wręcz rewelacyjne samopoczucie, niewiarygodną jakość życia i zdrowie.

 

.

Inni użytkownicy przeczytali również

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge