«

»

Sie 26

Do czego może doprowadzić zakwaszenie organizmu? Jak temu zapobiec? Oraz wykaz produktów o różnej kwasowości

Produkty spożywcze różnią się od siebie zawartością składników kwaso – i zasadotwórczych. Krew płynąca w naszych żyłach powinna być lekko zasadowa. Jeśli wartość Ph krwi wykracza poza normy 7,35 – 7,45 może to świadczyć o zaburzeniach w organizmie, które z czasem prowadzą do choroby.

Ph krwi wyrównywane jest dwutlenkiem węgla (CO2). Gdy do krwi wnikną jakieś substancje zakwaszające natychmiast są one zobojętniane przez CO2 i do zakwaszenia nie dochodzi. Jednak nieustanne jedzenie produktów zawierających substancje kwasowe, przewlekły stres, przewlekłe niedotlenienie komórek oraz działanie toksyn może zmienić Ph krwi na kwasowe. Organizm ludzki jest tak sprytny, że nie chcąc do tego dopuścić wykorzystuje związki mineralne (swoje zapasy) aby ten kwas zneutralizować. Co jednak, gdy te zapasy się kończą? Zostaje zakłócony cykl przyswajania wartości odżywczych z pożywienia, obniża się zdolność do wytwarzania energii, samonaprawy uszkodzeń oraz eliminacji toksyn z organizmu. W dłuższej perspektywie dochodzi do kwasicy metabolicznej. Kwasica zaburza czynności takich narządów jak: wątroba, nerki, płuca, serce, nadnercza oraz innych. Kwasica metaboliczna obniża zużycie glukozy przez komórki mózgu a to prowadzi do ich przewlekłego niedożywienia. W takim stanie maleją zdolności poznawcze, pojawiają się zaburzenia pamięci, stałe zmęczenie, bóle głowy, apatia, utrata apetytu, zła cera, starczy wygląd oraz zaburzenia w przemianie materii. Przewlekła kwasica powoduje schorzenia skóry, nadciśnienie, cukrzycę i kamicę nerkową. Poza tym wzrasta wydalanie z moczem sodu, wapnia i magnezu, które są potrzebne do zobojętniania usuwanych toksycznych związków kwaśnych.

Aby odkwasić organizm najlepiej codziennie wypijać ½ szklanki soku z cytryny lub jedną szklankę soku z kwaśnego grejpfruta

(można rozcieńczać z wodą w stosunku (1:1).

Świeżo wyciskane soki z warzyw również odkwaszają organizm a dodatkowo pomagają usunąć toksyny z organizmu.

PRODUKTY WYSOKO KWASOWE PH 5,0 – 6,0:

– cukier biały i brązowy

– ser edamski

– majonez

– ryby

– skorupiaki

– wołowina

– wieprzowina

– mięso z królika

– kurczak

– wątroba

– mięso jagnięce

– cielęcina

– sztuczne słodziki

– napoje gazowane

– leki chemiczne

– papierosy

– mąka pszenna

– chleb pszenny

– makaron biały

– biały ryż

– ocet spirytusowy

– słodycze

– piwo

– dżemy

– czarna herbata

– kawa

PRODUKTY ŚREDNIO KWASOWE PH 6,0 – 7,0

– orzechy włoskie

– ser cheddar

– ser z pleśnią

– śledzie

– makrele

– owies

– śliwki

– borówki

– oliwki

– syrop klonowy

– pikle

– płatki zbożowe

– wino

– chleb ryżowy

– jajka gotowane na twardo

– ketchup

– prażona kukurydza

– ryż brązowy

PRODUKTY LEKKO ZASADOWE PH 7,0 – 7,5

– jęczmień

– otręby

– orzechy nerkowca

– miód pasteryzowany

– soczewica

– mleko homogenizowane i pasteryzowane

– gałka muszkatołowa

– musztarda

– pistacje

– chleb żytni z kiełków

– nasiona słonecznika

– pestki dyni

– orzechy włoskie

– ser (łagodne i kruche)

– suszona fasola

– cieciorka

– mleko kozie homogenizowane

– oliwki marynowane

– masło

śmietana

– naturalny jogurt

– oleje

PRODUKTY ŚREDNIO ZASADOWE PH 7,5 – 8,5

– migdały

– orzech kokosowy

– mleko naturalne

– wszystkie warzywa i owoce, których nie wymieniłam w pozostałych grupach

– ocet jabłkowy

PRODUKTY WYSOKO ZASADOWE PH 8,5 – 9,0

– marchew

– ziemniaki

– suszone morele

– rabarbar

– cytryny

– arbuz

– pieprz cayenne

– suszone figi

– wodorosty morskie

– owoce mango

– papaja

– nać pietruszki

– rzeżucha

– szparagi

– cykoria

– kiwi

– ananas

– rodzynki

– grejpfruty

Pamiętajcie, że produkty kwasowe mają silniejsze działanie niż produkty zasadowe dlatego aby utrzymać odpowiednie Ph organizmu należy spożywać przeważającą ilość produktów zasadowych.

4 Komentarze

1 ping

Skip to comment form

  1. Anet

    A ja kawę piję litrami 🙁

  2. ewelina

    Też kiedyś tyle żłopałam 🙂 później ograniczyłam, a teraz piję naprawdę sporadycznie 🙂

  3. Gosiek

    Bardzo podoba mi się Twój blog koleżanko

  4. ewelina

    Dziękuję bardzo 🙂

  1. Soda oczyszczona lekarstwem na wiele chorób » SZLACHETNE ZDROWIE

    […] Zacznę od tego, że soda alkalizuje organizm, co jest bardzo ważne szczególnie dla osób, które średnio zwracają uwagę na to co wkładają do ust i nieustannie zakwaszają swój organizm. Zatem soda zobojętnia kwasy i pomaga utrzymać równowagę kwasowo zasadową organizmu. Jeśli chcesz zobaczyć jakie produkty zakwaszają Twój organizm i w jakim stopniu kliknij TUTAJ […]

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge