«

»

Cze 16

Co łączy (prawie) wszystkich stulatków na ziemi ?

Dan Buettner w swej książce „Niebieskie strefy” objechał glob i przeprowadził wywiad z osobami długowiecznymi, mającymi 100 i więcej lat. Jak się domyślacie u części takich osób wiek bywa potwierdzony nie rzadko jedynie słowem – ciężko dotrzeć do jakiejkolwiek dokumentacji jeśli osoba urodziła się gdzieś w kapuście, stodole czy w domu na wsi. Jednak autor dotarł do tych, którzy swą datę urodzenia mają udokumentowaną. Na podstawie przeanalizowania życia tych osób można wysunąć wspólne czynniki, które spowodują, że i Ty możesz dożyć tak pięknego wieku w zdrowiu fizycznym i umysłowym.

Któż by tak nie chciał ? Jednak niemal każdy z nas boi się starości, tym bardziej, że w dzisiejszych czasach nękają nas coraz to nowe choroby i coraz częściej. Obecnie nie jest łatwo spotkać 80 latka w doskonałej formie fizycznej i umysłowej a gdzie tu jeszcze do 100-tki ……… ?

A jednak są regiony na świecie gdzie ludzie dożywają przeszło 100 lat, pracują fizycznie do ostatnich dni życia i są w doskonałej umysłowej formie.

I tak między innymi Japonia, wyspa Okinawa. Ludzie tam jedzą skąpe posiłki. Spotykając się towarzysko nie zastawiają stołów tak aby się uginały. Spożyte przez nich kalorie nie przekraczają 2000 dziennie. Druga ważna sprawa to ruch, ruch, ruch – nie rezygnują z niego nawet po przekroczeniu setki. Większość ma swój ogródek, uprawia go i spędza w nim część swojego czasu, co przy okazji oznacza przebywanie na świeżym powietrzu. W tym regionie słowo: „emerytura” nie jest znane. Dużo czasu poświęcają przyjaciołom. Wiedzą tym samym, że w razie problemu mają się do kogo zwrócić. Ogólnie są sympatycznymi, uśmiechniętymi i miłymi ludźmi.

Co jedzą:

– głównie dieta oparta na roślinach w tym duże ilości słodkich ziemniaków,

goya – gorzki melon, zupa miso

– mięso tylko przy okazji świąt

Kolejna grupa ludzi długowiecznych to adwentyści z Kalifornii. Od 1958 roku trwają badania nad tą grupą ludzi, naukowcy interesują się nimi szczególnie, gdyż ludzie Ci żyją naprawdę bardzo długo i nie chorują. Ta grupa ludzi, o dziwo, nie żyje w szałasach na odludziu gdzie jest czyste powietrze a w potokach płynie krystalicznie czysta woda – oni korzystają z udogodnień cywilizacyjnych tak jak ja czy Ty.

Co zatem takiego robią?

– dieta roślinna – jedzenie warzyw, owoców

– mięso bardzo rzadko, głównie od święta, a jeśli już to zero wieprzowiny

– 5 razy w tygodniu orzechy

– piją dużo wody

– jedzą wczesną i lekką kolację

U adwentystów niepalących ale spożywających dwie lub więcej porcji owoców na dzień rak płuc występuje 80% rzadziej niż u adwentystów niepalących ale spożywających owoce tylko 1 czy 2 razy w tygodniu. U kobiet adwentystek spożywających pomidory 3 do 4 razy w tygodniu rak jajnika występuje o 70% rzadziej, natomiast jedzący rośliny strączkowe 3 razy w tygodniu mają o 30 – 40% mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Czy ta ogromna różnica procentowa nie jest zastanawiająca, biorąc pod uwagę jej zależność jedynie od spożywanych pokarmów ?

Adwentyści nie palą generalnie, nie piją alkoholu, kawy ani herbaty 🙂

Jeden z nich Ellsworth Wheram, urodzony w 1914 roku, czyli obecnie 102 latek (w internecie z łatwością można znaleźć informacje na jego temat) kardiolog do dziś asystuje przy operacjach wykonywanych na sercu.

Kolejną grupę ludzi stanowią Indianie Chorotega – Ameryka Środkowa, Kostaryka. Odżywiają się głównie kukurydzą i fasolą, dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu. Ograniczają spożycie kalorii – uważają, że to najpewniejszy sposób na przedłużenie życia. Troszczą się o więzi społeczne, dbają o rodzinę i przyjaciół.

 

owocki

 

Grecja – wyspa Ikaria. Co tutaj ciekawego się dzieje ?

Co spożywają:

– warzywa 281 gram

– owoce 118 gram

– rośliny strączkowe 85 gram

– mięso 53 gram

– oliwa z oliwek 49 gram

– ryby 48 gram

– słodycze 40 gram

– makaron / ryż 40 gram

– produkty zbożowe 9 gram

Używają dużo ziół: rozmaryn, oregano, szałwia.

Dodatkowo czasem robią sobie posty, nie jedzą nic lub ograniczają spożywanie do 1/3 tego co na co dzień. Jest to naukowo udowodniony sposób na spowolnienie procesów starzenia u ssaków.

Co poza jedzeniem? Znowu mamy ruch: spacery, jazda na rowerze, uprawa ogródka oraz utrzymywanie silnych więzi społecznych.

Abchazi – starożytni mieszkańcy Kaukazu. Dożywają grubo ponad 100 lat a ich sekretem jest ruch.

Co jedzą:

– dieta warzywno owocowa

– kiszone ogórki oraz kapusta

– między głównymi posiłkami owoce

– nie spożywają produktów smażonych

– warzywa jedzą na surowo lub gotowane

– nie używają cukru i soli

– nie przekraczają 2000 kalorii dziennie

Ostatnia grupa to społeczność Hunzów w Pakistanie. Wielu Himalaistów uważało ich za najlepszych wspinaczy świata. W wieku 80 – 90 lat potrafią przewędrować z bagażem około 100 km po czym przystąpić do pracy. Ludzie Ci nie zapadają na choroby cywilizacyjne.

Dieta:

– dużo owoców i warzyw

– rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca

– bardzo mało mięsa (1% ich diety)

– siemię lniane

Ludzi Ci są dla siebie mili, życzliwi, pomocni i szanują się nawzajem.

Podsumujmy to wszystko:

Pierwsze co można spostrzec w diecie tych wszystkich ludzi to zajadanie się głównie owocami i warzywami. Rośliny stanowią podstawę ich wyżywienia ! Tu trzeba dodać, że zwykle mają oni swoje ogródki więc te warzywa i owoce nie są pryskane – no ale tak czy inaczej odżywiają się głównie surowizną. Druga wspólna cecha to nie jedzenie mięsa, lub w bardzo małych ilościach. Trzecia to ruch ! Spacerują, jeżdżą na rowerze, uprawiają ogródki – czasem same prace domowe na świeżym powietrzu uważają za wystarczające. No i czwarta rzecz to mała ilość kalorii dostarczana każdego dnia do organizmu.

Tutaj pragnę przytoczyć wynik badań przeprowadzonych na szczurach. Ograniczano im ilość pożywienia, a nawet serwowano jednodniowe głodówki. Doprowadziło to do wyniku, że głodujące szczury żyły dłużej i mniej chorowały.

Wszystko to sprowadza się do już każdemu znanej teorii, że warzywa i owoce sprzyjają długowieczności, mięso niestety zupełnie nam nie służy, ruch jest zbawieniem dla organizmu a nie napychanie się, czyli jedzenie tylko po to aby zaspokoić głód (nie po to by żołądek pękał w szwach) pozwala żyć długo i w zdrowiu. Bierzmy zatem z nich przykład !!! 🙂

 

.

źródło: „Niebieskie strefy” Dan Buettner

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge