Ból brzucha? – zamiast tabletki weź ziele angielskie !

Czy zdarzyło się Tobie przy skurczach czy bólu brzucha sięgać od razu po NOSPĘ ? Dla większości to bardzo znany lek. Ale jak wiemy zażycie każdego leku niesie za sobą jakieś skutki uboczne. I dlatego mam dla Was coś lepszego 🙂

ZIELE ANGIELSKIE.

Ziele angielskie to niedojrzałe wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa pimentowego. Owoce mają dość ostry, trochę palący smak przypominający mieszankę pieprzu, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Często używamy ich jako przyprawy, szczególnie teraz, jesienią lądują one w słoikach z przetworami na zimę. Tak, ziele angielskie dodaje smaku, przyjemnego aromatu i u większości tu się kończy rola tych brązowych kuleczek.

ziele angielskie

Dowiedz się zatem jak jeszcze możesz wykorzystać te owoce.

Tak jak wspomniałam bóle brzucha: żołądkowe, miesiączkowe, wszystkie związane z napiętymi mięśniami gładkimi łatwo zlikwidujesz biorąc do ust 3 do 5 brązowych kuleczek. Najlepiej je rozgryźć i następnie połknąć. Odświeżą przyjemnie przy okazji Twój oddech 🙂 i zabiją bakterie próchnicze na zębach.

Ziele angielskie doskonale poprawia trawienie i czynności wydzielnicze przewodu pokarmowego, pomaga przy zaparciach i skurczach jelit, a będąc przy jelitach ziele hamuje w nich procesy gnilne i fermentacyjne.

Ziele angielskie ma również właściwości uspokajające, zatem zamiast kolejnej tabletki na uspokojenie zaparz sobie herbatkę z tego ziela. Rozdrobnij cztery kulki i zalej wrzątkiem. Taka herbatka pomoże Ci również przy przeziębieniu czy grypie odkażając gardło, a także ulży przy uporczywym odrywającym się kaszlu. Proponuje dodać np. malin lub miodu, aby nadać herbacie przyjemniejszy smak.

Masz trądzik, wypryski lub nadmiernie się pocisz ? Wykorzystaj napar z ziela angielskiego do przemywania tych miejsc a spowoduje, że znacznie się złagodzą lub całkiem znikną.

Napar ten wykorzystaj również do nacierania miejsc przy zmianach reumatoidalnych i grzybach – doskonale leczy i przynosi ulgę.

Jak widać te brązowe kuleczki są świetne nie tylko w słoiku z przetworami czy w rosole. Pamiętaj o tym, wrzuć kilka do torebki czy kieszeni i miej zawsze przy sobie.

 

.

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge